Viktigt beslut om offentlighetsprincipen i Riksdagen idag – inverkar på TTIP

Idag röstar Riksdagen om ett nytt lagförslag som kan leda till att en mängd dokument med kopplingar till EU hemlighetsstämplas. Propositionen stöds i nuläget av regeringen och delar av oppositionen, och kommer innebära inskränkningar i den svenska offentlighetsprincipen.

Lagförslaget kan också komma att påverka tillgången till dokument när det gäller de hemliga TTIP-förhandlingarna. Häromdagen skrev Carl Schlyter m.fl. en debattartikel som belyser just detta. I praktiken innebär förslaget att svenska myndigheter kan sekretessbelägga mängder av dokument med koppling till EU-samarbetet, exempelvis med anknytning till internationella avtal som EU ingår eller förhandlar om. Men det gäller också i det dagliga arbetet, där svenska myndigheter ständigt samarbetar inom EU för att ta fram data och dokument. Tröskeln för att använda hemligstämpeln sänks betydligt.

Miljöpartiet är dock inte ensamma om att protestera. Vänsterpartiet meddelade igår att de stödjer MP:s reservation, och Piratpartiet (som förvisso inte sitter i Riksdagen) har också sällat sig till den allt större kritikerskaran.

Protesterna kommer även från icke-politiskt håll. Journalistbförbundet uppmanar nu riksdagsledamöterna att rösta ner förslaget. Föreningen för digitala fri- och rättigheter (DFRI) har även dem kontaktat riksdagsledamöterna och protesterat. Det pågår också en kampanj med namnunderskrifter för att fördröja beslutet.

Det enda rimliga sättet att lyckas stoppa förslaget, utifrån hur mandatfördelningen i Riksdagen ser ut, tycks vara en minoritetsbordläggning. Det är dock tveksamt om det går att rent tekniskt minoritetsbordlägga den här typen av förslag, i nuläget verkar det som om så inte är fallet.

Vi kämpar dock på för att stoppa det här förslaget, hjälp gärna till genom att sprida informationen och kontakta riksdagsledamöterna.

Uppdaterat: Debatten drog ut på tiden så voteringen sker först i morgon kl. 16. Det finns alltså fortfarande tid att försöka få regeringen och socialdemokraterna att ändra sig.

Uppdatering 2: Som väntat förlorade vi omröstningen, och förslaget är nu godkänt och träder i kraft 1 januari 2014. MP och V var ensamma om att rösta emot. Ett mycket tråkigt besked som försämrar den svenska offentlighetsprincipen och ökar hemlighetsmakeriet.

Mer: Svt , Hax

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*