Spänt läge i Frankrike inför dagens CETA-votering

Frankrike är efter många om och men redo att ratificera det kontroversiella CETA-avtalet. Men från ingenstans har tisdagens omröstning plötsligt fått närmast totalt mediefokus och blåst upp till en politisk storm.

Avtalet har under lång tid kritiserats i Frankrike för att vara kontraproduktivt för klimatarbetet, hota franskt jordbruk och djurskyddsstandarder samt underminera EU:s försiktighetsprincip och kemikalielagstiftning. Kritiken mot avtalet har tilltagit i styrka ju närmare omröstningen kommit, och nu kämpar en enig oppositionen; gröna, högern och vänstern, för att stoppa avtalet.

President Macrons regeringsparti har dock egen majoritet i parlamentet med 304 av 577 röster, så det skulle krävas något extraordinärt för att sätta godkännandet i farozonen, och kanske är det just nu vad som håller på att ske. Frankrikes starka jordbruksorganisationer har fått draghjälp av en oroad miljö- och klimatrörelse och den starka exponeringen av frågan i medier har fått allt fler fransmän att kritisera regeringens politik. Nu börjar även enskilda parlamentsledamöter från president Macrons eget parti att vackla – och tisdagens omröstning kan plötsligt komma att bli en rysare.

Senast i raden av profiler som försöker övertyga parlamentet att rösta nej är Macrons tidigare miljöminister, Nicolas Hulot. Den i landet omåttligt populäre Hulot avgick på eget bevåg från Macrons regering för ett knappt år sedan, och anförde då regeringens bristande klimatframsteg som skälet till sin avgång. I ett utspel dagen före omröstningen (måndag) går han till skarp attack mot CETA-avtalet och uppmanar alla parlamentsledamöter att rösta nej så att avtalet kan omförhandlas.

”När alla dessa lobbyister redan försöker bryta upp dörren – varför ge dem en murbräcka som CETA? Var modiga nog att rösta nej i morgon.”

– Nicolas Hulot i ett öppet brev till parlamentarikerna, publicerat på måndagen

Hulot menar att den handlingsplan han själv godkände år 2017 för att komma tillrätta med avtalets tillkortakommanden inte gett önskvärt resultat, och att det fortsatt saknas nödvändiga garantier kring klimatveto, djurskyddsregler och EU:s försiktighetsprincip.

Omröstningen sammanfaller med ett besök av den svenska klimataktivisten Greta Thunberg (inbjuden av Macrons regeringsparti), som skall tala inför parlamentet på förmiddagen. Senare på eftermiddagen tas beslutet huruvida avtalet ska godkännas, vilket fått flera parlamentsledamöter att påpeka det uppenbara hyckleriet i att låta en klimataktivist tala i parlamentet för att timmar senare rösta igenom ett avtal som är direkt katastrofalt för klimatet.

Det mesta tyder på att avtalet trots allt kommer att röstas igenom då Macrons ”La République En Marche!” har en sådan stark majoritet i parlamentet. Vilka långsiktiga effekter den nu uppblossade debatten kan ha för kommande handelsavtal, som exempelvis det kontroversiella avtalet med Mercosur-länderna, återstår att se. De senaste veckornas rabalder siar dock om att det, oavsett utgång i CETA-omröstningen, kommer att bli betydligt svårare för Macrons Frankrike att förbehållslöst acceptera nya handelsavtal av samma sort som CETA.

Uppdatering; Frankrikes underhus har efter en stundtals hätsk debatt ratificerat CETA med röstsiffrorna 266-213

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*