Tyska näringsministern tonar ned TTIPs ekonomiska effekter

Tysklands näringsminister, socialdemokraten Sigmar Gabriel, figurerat flitigt i debatten om handelsavtalet TTIP. Nu tonar han ned förväntningarna på avtalet. Enligt nyhetssidan Euractiv är Gabriel tveksam till om avtalet kommer få någon stor påverkan på ekonomin; ”Jag tror inte på de mirakulösa uträkningarna om TTIP:s effekter på tillväxten”, sade Gabriel, som menar att förändringar i växelkurser rimligen kommer ha större påverkan på ekonomin än avtalet.

Gabriel, som även är vicekansler och partiledare för de tyska Socialdemokraterna, gör genom sitt uttalande ett ganska kraftigt avsteg från den information som finns på hemsidan hos hans eget departement, där TTIP beskrivs som ett avtal med ”enorm potential när det gäller jobb och tillväxt”. Gabriel vill dock inte avskriva avtalet, utan menar att TTIP är ”viktigt för våra företag”. Varför Gabriel vill se ett avtal som gynnar näringslivet men inte samhället i stort framgår inte.

Att även Tysklands näringsminister nu sällar sig till den allt större skara som kritiserar påståenden om TTIP:s effekter för jobb och tillväxt kan knappast välkomnas av handelskommissionär Cecilia Malmström, som fortfarande kontinuerligt hävdar att avtalet kommer ge omfattande tillväxt och hundratusentals jobb. Flera studier har på senare tid ytterligare kritiserats de påstådda effekterna för jobb och tillväxt, däribland en rapport på svenska från den gröna tankesmedjan Cogito och det fackliga idéinstitutet Katalys.

Det återstår att se om Malmström, likt Sigmar Gabriel, kommer att svänga om avtalets ekonomiska effekter.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*