Christofer Fjellner (M) värd för kritiserad ISDS-lobbygrupp

Idag anordnar EFILA. en lobbyorganisation för den kritiserade tvistlösningsmekanismen ISDS, ett event i EU-parlamentet för att reda ut kritiken och ”mysteriet” kring ISDS. Men det är enbart företrädare för EFILA som finns på talarlistan. Värd för eventet är den moderata EU-parlamentarikern Christofer Fjellner. Och det är inte vilken organisation som helst som Fjellner står värd för.

Fjellner

Organisationen EFILA, vars grundare inkluderar svenska advokatbyrån Mannheimer Swartling, har  sedan tidigare granskats av finska motsvarigheten till Uppdrag granskning, Spotlight. Då ledde granskningen till att flera nationella regeringsexperter som hade en rådgivande funktion i organisationen tvingades avgå. Nu har Corporate Europe Observatory, en organisation som granskar lobbyismen inom EU, tillsammans med bl.a. Transnational Institute släppt en rapport som tydligt visar hur stora ekonomiska särintressen ligger bakom EFILA. Medlemsorganisationerna, som alltså inkluderar svenska Mannheimer Swartling, är samtliga drivande i en mängd pågående och avslutade ISDS-fall och hur samtliga medlemmar i organisationens rådgivande panel har starka personliga ekonomiska intressen i bevarandet och expansionen av ISDS. Fjellner EFILAEFI2

EFILA har sedan tidigare skickat ett svar till EU-kommissionen där man tydligt tar avstånd från i princip alla de reformförslag för att göra ISDS mer rättssäkert och förhindra missbruk som EU-kommissionen lagt fram inom ramen för avtalet med Kanada, CETA. Detta trots, att även om dessa förslag var långt ifrån tillräckliga för att åtgärda problemen med ISDS, var de åtminstone ett steg i riktning, enligt 120 europeiska forskare. Enligt professor Sebastian Dullien är investeringsskyddet i CETA fortfarande balanserat ytterst tydligt till investerarnas fördel. EFILA:s svar gås igenom i detalj i Cogito och Katalys rapport om TTIP (s. 33-34).

Det är inte bara i EU-parlamentet som EFILA arbetar för ISDS. I en debattartikel i Svenska Dagbladet nyligen menade Rikard Wikström, delägare i en av EFILA:s grundare, White & Case, att kritiken mot ISDS är helt felaktig. Han fick mothugg av Miljöpartiets Carl Schlyter och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

Samtidigt som EFILA lobbar hårt för ISDS visar en ny oberoende vetenskaplig studie att det finns väldigt få bevis för att ISDS i TTIP skulle ge några meningsfulla vinster för EU, medan kostnaderna och riskerna kan bli betydande. Antagligen har inte Fjellner läst den rapporten.

Det är dock  inte första gången Christofer Fjellner är involverad med EFILA. Redan på organisationens första stora konferens var han en av talarna. Uppenbarligen måste EFILAs argument för ISDS gjort så stort avtryck på Fjellner att han är beredd att helt bortse ifrån lobbyorganisationens extremt tydliga ekonomiska egenintresse.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*