Cogito och Katalys släpper omfattande rapport om TTIP

Nyligen släppte den gröna tankesmedjan Cogito och det fackliga idéinstitutet Katalys en omfattande rapport på svenska om TTIP. Rapporten går igenom flera av de ekonomiska studier som ligger till grund för löften om att avtalet ska ge jobb och tillväxt samt berör även ISDS, regulativt samarbete, jordbruk/livsmedel, kemikalier och energi/klimat.

Rapporten, ”I frihandelns goda namn”, presenterades på ett fullsatt seminarium i tisdag. Bland rapportens slutsatser märks att de ekonomiska siffror som hittills förekommit i debatten är osäkra, att riskerna med att inkludera ISDS i avtalet är omfattande medan fördelarna tycks få, samt att det finns flera risker på områden kring kemikalier, livsmedel och klimat som måste granskas i detalj när avtalet är färdigförhandlat.

På lanseringsseminariet, som leddes av Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand, deltog förutom rapportförfattarna Rikard Allvin och Markus Larsson även Peter Kleen, tidigare generaldirektör på den statliga myndigheten för handel, Kommerskollegium, samt Daniel Suhonen, chef på Katalys. Kleen, som tidigare sågat John Hilarys minst sagt TTIP-kritiska rapport vid fotknölarna, menade under seminariet att han tycker att Cogito och Katalys rapport var mycket intressant, välskriven och balanserad, och att han håller med om kanske 90-95 % av det som står i den. ”Det är en mycket bra analys, och jag rekommenderar alla att verkligen läsa hela rapporten”. Daniel Suhonen instämde, kanske föga överraskande, i de lovorden och sade att han var mycket stolt över rapporten och att den är väldigt nyanserad.

Rapporten har också föranlett flera replikskiften på Dagens Nyheters debattsida. I sin första artikel efterfrågar Katalys och Cogito en bred offentlig debatt om TTIP. Artikeln möttes av repliker från IF Metall, Teknikföretagen/IKEM samt Magnus Nilsson på frihandelsbloggen. Idag publicerades även slutrepliken från Cogito/Katalys.

Hittills har den svenska medierapporteringen om rapporten varit relativt obefintlig, men i Danmark har rapportens slutsatser fått desto större uppmärksamhet. Den danska tidningen Information har en lång artikel om rapporten, som föranlett kritik mot den danska regeringens påståenden om nedtonade risker och att avtalet är viktigt för jobb och tillväxt. I en fråga (motsvarande interpellation) till den danska handelsministern kräver nu Socialistiskt Folkeparti (SF), med bakgrund av Cogitos och Katalys rapport, att en oberoende analys görs av avtalets potentiella effekter för Danmark.

Mer: Seminariet filmades, och går att se i efterhand
Hela rapporten finns här

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*