Tyska miljödepartementet hissar stort varningsflagg för TTIP

Oron ifrån Tyskland kring vilka effekter TTIP kan komma att få bara ökar. Tidigare har vi skrivit om att såväl miljö- som jordbruksministern varit mycket kritiska till avtalet. Nu får de stöd av regeringens egna handläggare på miljödepartementet. I en läckt intern promemoria från departementet varnar regeringens sakkunniga tjänstemän för att TTIP kan leda till att europeiska miljö- och konsumentstandarder undermineras, även på så känsliga områden som livsmedel, kemikalier och bekämpningsmedel. Enligt dokumentet, som även citeras i ett pressmeddelande från De gröna i Tyskland,  kan TTIP förutom att leda till urvattning av EU:s högre standarder rörande miljö- och konsumentskydd även öppna dörren för försäljning av genmodifierade varor och hormonbehandlat kött. Man menar att den planerade anpassning av lagar i EU och USA är ”ytterst problematiskt för miljöskyddet”. USA skulle kunna utöva massivt inflytande på EU-lagstiftningen och främja sina egna företags intressen. Således finns en stor risk att standarder och lagar försvagas bakvägen.

Investor-State Dispute Settlements kritiseras även mycket hårt, och miljödepartementets tjänstemän ser inget behov alls av en tvistlösningsmekanism. I stället menar man att Tyskland bör vara emot ISDS i TTIP och dessutom riva upp mekanismen i det nyss färdigförhandlade handelsavtalet med Kanada (CETA).

Frågan är om Angela Merkel och den tyska regeringen verkligen kan ducka från så här frän kritik från sitt eget miljödepartement?

Mer TTIP i media; Svd 1

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*