Svenska facken i märkligt utspel om TTIP

Ordförandena för de tre svenska fackorganisationerna LO, SACO och TCO går idag ut i en debattartikel i Dagens Industri och propagerar för TTIP. Varför man gör det känns dock något oklart, eftersom man av texten att döma verkar ha ganska stora farhågor kring innehållet.

Thorwaldsson, Nordmark och Arrius lyfter frågan om tvistlösningsmekanismen som planerats i avtalet, Investor-State Dispute Settlements (ISDS), och varnar för hur inkluderandet av en sådan mekanism kan innebära begränsningar av demokratiska beslut. Samtidigt skriver man att ”vi tror inte att detta är omöjliga knutar att lösa, och givet att det sker kommer vi att vara starka förespråkare för avtalet i alla sammanhang”. Det hela luktar ganska mycket som en kompromisstext, där enigheten inte alls tycks vara så stor som man försöker påskina. Att döma av det här lyriska inlägget på SACO-bloggen och LO-ordförande Thorwaldssons tidigare utspel så får vi anta att det är TCO som står för skepsisen.

Facken har varit föremål för en intensiv lobbyverksamhet från regeringen och näringslivet, något som tycks ha gett, åtminstone visst, resultat. Bl.a. refererar facken nu till TTIP som det stora ”frihandelsavtalet”, trots att exempelvis svenska ekonomer ifrågasatt om verkligen ett avtal som handlar om så mycket annat än att avskaffa tullar kan kallas för ett frihandelsavtal.

Fortsättning lär följa.

Samtidigt som facken gör gemensam sak så händer det mycket på annat håll.  Handelskommissionär Karel de Gucht har ett tvådagarsmöte i Washington med sin amerikanska motpart Michael Froman om hur förhandlingarna om TTIP fortskrider. Vi kan antagligen förvänta oss ett pressmeddelande av EU-kommissionen om utfallet senare i eftermiddag.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*