Tyska bönder tar grisar till hjälp för att protestera mot TTIP

Igår stämde bönder i Tyskland in i de växande protesterna mot TTIP. I protesten deltog, förutom bönderna, 17 stycken grisar som strategiskt placerats utanför förbundskansler Angela Merkels kontor i Berlin. Grisarna, som hade fått utlagd hö att stå på, verkade enligt bilder från protesten ta det hela med ro.

Det huvudsakliga budskapet var att TTIP kommer att gynna industriell jordbruksproduktion och introducera hormonbehandlat kött, GMO och liknande på den europeiska marknaden, vilket hotar såväl ekologiska bönder som konsumenter i stort. Detta är inte första gången som europeiska bönder uttrycker farhågor över förhandlingarna om TTIP.

En större demonstration, utan grisar, kommer att ske i Berlin på lördag.

Lästips; Den gröna tankesmedjan Heinrich Böll Stiftung har i en nypublicerad studie om köttkonsumtionen (MEAT Atlas- Facts and Figures about the animals we eat, 2014) gått igenom potentiella effekter av TTIP på matsektorn. S.18-19 är det som gäller (engelska).

I helgen kommer vi publicera ett gästinlägg om just riskerna för svenskt jordbruk med TTIP, skrivet av Miljöpartiets jordbrukspolitiska talesperson, Kew Nordqvist.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*