Världsnaturfonden m.fl till attack mot TTIP

Tio miljöorganisationer från civilsamhället, däribland Världsnaturfonden (WWF)och Jordens vänner (FOE), varnar nu i ett öppet brev  för riskerna med TTIP och hur avtalet kan komma att hota miljölagstiftning och sociala reformer. Man tar upp frågan om Investor-State Dispute Settlements (ISDS) och varnar för hur risken för stater att bli stämda kan leda till en ”avkylningseffekt” när det gäller ny miljölagstiftning, och hur mindre medlemsstater utan större ekonomiska muskler (för att klara av stämningar) helt enkelt riskerar att lämna över delar av sitt självbestämmande till transnationella storföretag.

Organisationerna tar även upp oroande tendenser gällande vilka handelshinder det egentligen är EU och USA vill få bort via TTIP. Tullarna mellan parterna är som bekant redan idag mycket låga. Vad man är ute efter är snarare andra former av ”handelshinder”, vilket således skulle inkludera livsmedelslagstiftning, kemikalielagstiftning och dataskyddslagstiftning. Lagstiftning som förvisso är till för att skydda konsumenterna, men å andra sidan innebär att exempelvis många amerikanska produkter (däribland hormonbehandlat kött, många GMO-produkter samt klorsköljda kycklingar) har restriktioner på EU:s marknad.

Kombinationen av ISDS och ömsesidigt erkännande av regleringar riskerar enligt organisationerna att leda till att EU förlorar sin position som en föregångsregion när det gäller lagstiftning i allmänhetens intresse rörande livsmedel, kemikalier, miljöskydd och klimat.

Man avslutar med att poängtera att den massiva kritik mot avtalet som kommit från organisationre på båda sidor Atlanten är berättigad – vad som under TTIP maskeras som ett handelsavtal kan mycket väl vara ett illvilligt försök att underminera de konsument- och miljöskyddslagar som gemensamt byggs upp över decennier.

Lästips; Techdirt recenserar en bra artikel om behovet (eller snarare avsaknaden av behovet) av ISDS i TTIP

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*