LO-flört med TTIP sågas

I veckan skrev LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tillsammans med VDn för Stockholms handelskammare Maria Rankka en debattartikeln i San Francisco Chronicle. Anledningen var den oenighet som nu blossat upp i USA kring TTIP, där flera rätt överraskade allianser bildats mellan å ena sidan vänsterfalangen av demokraterna, uppbackade av diverse miljö- och konsumentorganisationer, och den yttersta högerflanken av det republikanska partiet, ofta refererat till som Tea Party-rörelsen. Det huvudsakliga argumentet var att såväl LO som svenskt näringsliv, trots motsatta åsikter på en mängd områden, inte tvekar att göra gemensam sak när det gäller frihandel – vilket således innebär att även amerikanska parter bör överbrygga normala stridsfrågor och sluta upp kring TTIP.

Thorwaldssons allians med den tidigare Timbro-VDn Maria Rankka, som i egenskap av VD för Stockholms handelskammare skrivit flera lyriska debattartiklar om TTIP, kan vid en första anblick synas överraskande. En delförklaring skulle kunna vara vilka talare som närvarade när de svenska facken hade ett tvådagars-möte om TTIP förra veckan. En milt sagt grav överrepresentation av representanter från näringsliv och  EU-kommissionen ger knappast ett balanserat beslutsunderlag. Således får vi hoppas att Thorwaldssons för stunden till synes positiva syn på TTIP i huvudsak bygger på bristfällig information, snarare än reell ideologisk övertygelse.

Thorwaldssons ”oheliga allians” med näringslivet har åkt på stark kritik idag. I en ledare i Hela Gotland kritiserar den fackliga centralorganisationen TCO:s tidigare chefsekonom (och tillika fil.dr i nationalekonomi), Roland Spånt, Thorwaldssons utspel och framför allt (enligt honom) föreställningen att frihandel skulle vara en jobbmotor, och kallar den typen av utspel för rent bondfångeri. Spånt skriver vidare att ”Frihandel ökar inte antalet jobb. Det bestäms av befolkningens storlek, arbetsviljan och ekonomiska politiken. Frihandel betyder att mindre effektiva enheter slås ut av mer effektiva. Och om ökad export till USA från EU skulle leda till en miljon nya jobb (om 15 år) måste 1-1,5 miljoner jobb i USA slås ut. Om ökad export till EU ger 1 miljon nya jobb i USA så måste 1-1,5 miljoner jobb i EU försvinna. Det betyder 50 000 jobb i Sverige!”

Svenskt näringsliv tyck angelägna om att få med sig de svenska facken på att backa upp TTIP, men vi får hoppas att facken grundligt sätter sig in i den massiva kritik som riktats mot avtalet innan man hoppar på det tåget.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*