TTIP-resolutionen redo för omröstning – igen.

EU-parlamentets resolution om TTIP, som efter diverse turer skickades tillbaka till utskottet, röstades igår återigen i handelsutskottet. Precis som väntat godkändes de ändringsyrkanden som kommit in i klump, och resolutionen skickas nu åter tillbaka till plenum.

Majoritetsläget är fortfarande minst sagt skakigt, då det ser ut att finnas en majoritet för att exkludera den kontroversiella tvistlösningsmekanismen ISDS, men, å andra sidan, en majoritet för att fälla hela resolutionen om kritiken mot ISDS finns med. Detta beror på att flera av de partigrupper som är kritiska mot ISDS (och därav arbetar för att få in kritik mot ISDS i resolutionen), inte kan acceptera flera andra att-satser och därav kommer att rösta nej till resolutionen. Den stora konservativa gruppen, EPP, är positivt inställda till resolutionen och kommer att stödja den – förutsatt att kritiken mot ISDS inte kommer in. I sådana fall tänker man rösta nej till hela paketet.

Om EU-parlamentet skulle rösta nej till hela resolutionen betyder det i egentlig mening ingenting. Det handlar inte om ett ”ja eller nej” till TTIP, utan endast om att EU-parlamentet skall ge sin åsikt om förhandlingarna så här långt. Blir det ett nej till resolutionen betyder det endast att EU-parlamentet inte enats om att tycka något.

När beslutet skall tas i plenum beslutas inom kort gemensamt av ordförandena för de respektive partigrupperna. Det närmaste tillfället är 6e juli, men det mesta tyder på att resolutionen snarare kommer att röstas i höst. Den socialdemokratiska gruppen, som är ansvarig för arbetet med resolutionen, arbetar för fullt med att finna någon typ av majoritet, och lär behöva all tid i världen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*