Ny kompromiss i EU-parlamentet äventyrar nej till ISDS

I morgon kommer EU-parlamentet sent omsider att rösta om sin resolution om TTIP. Det är första gången som parlamentet ger sin syn på avtalet sedan förhandlingarna inleddes för två år sedan. Den socialdemokratiska partigruppen har backat från sin tidigare tuffa kritik mot den kontroversiella ISDS-mekanismen och gjort en ny kompromiss med flera högergrupper.

I det nya kompromissförslaget, som förväntas läggas fram i parlamentet inom kort, vill partigrupperna S&D (socialdemokrater), EPP (konservativa/kristdemokrater), ALDE (liberaler) och ECR (konservativa eu-skeptiker, främst brittiska Touries) ersätta ISDS-systemet med ett nytt system som är demokratiskt och öppet. Dock betyder detta inte ett nej till ISDS, utan snarare ett reformerat ISDS i linje med det som handelskommissionär Cecilia Malmström föreslagit. Dessa lösningsförslag har i sin tur fått omfattande kritik från såväl forskare som miljögrupper för att vara långt ifrån tillräckligt för att lösa problemen med ISDS.

Det råder ingen tvekan om att det rör sig om en tydlig försvagning gentemot den mer ISDS-kritiska linje som drivs av vissa delar av den socialdemokratiska gruppen. Kontrasten blir än tydligare i en jämförelse med det partiöverskridande ändringsförslag 27, som skrivits på av exempelvis Miljöpartiets Peter Eriksson och Max Andersson samt Socialdemokraternas Marita Ulvskog. Där ställs krav på att exkludera ISDS och i stället verka för att nationella domstolar behandlar eventuella tvister.

Med en ny kompromiss om ISDS på bordet förväntas resolutionen nu backas upp av en majoritet under morgondagens omröstning. Det kommer att hållas flera separata voteringar om enskilda ändringsförslag, men det mesta tyder på att parlamentet kommer att anta en relativt urvattnad resolution utan tydliga krav kring ISDS och klimatet, miljön samt folkhälsan. Mycket talar således för att EU-parlamentet, trots den stora kritik från forskare och allmänhet som präglat debatten de senaste månaderna, nu missar ett gyllene tillfälle att ställa tuffa krav på förhandlingarna.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*