TTIP blir valfråga

Ja, åtminstone om man får tro den senaste veckans utveckling. Igår smygstartade valrörelsen inför EU-valet med en debatt mellan partiernas toppkandidaterna. Debatten hölls i EU-parlamentet i Bryssel, och arrangerades huvudsakligen av Svenskt Näringsliv (som också skrivit ihop ett referat)

Trots att debatten huvudsakligen fokuserade på jobb och arbetsmarknadsfrågor blev det också vissa diskussioner om TTIP. Miljöpartiet, Piratpartiet samt Vänsterpartiet är klart kritiska mot förhandlingarna, medan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna är positiva. Legitima farhågor om riskerna står mot löften om tillväxt och jobb.

Samtidigt publicerade tidningen ETC idag en längre artikel om TTIP, under rubriken ”Handelsavtalet som hotar demokratin”. Återigen fokuserar dock artikeln enbart på ISDS-mekanismen. Professor Martti Koskenniemi, vars kritik vi tagit upp tidigare, skräder inte orden. ”Förespråkarna måste leva i en annan värld, det har länge varit uppenbart att investeringsskyddet inte fungerar. Effekten blir att man sätter sig över stiftade lagar, det är ett system där man inte kan ta hänsyn till allmänhetens bästa och vi har sett i många fall att domarna är helt godtyckliga. Det beror ju på systemets natur, varje enskilt fall avgörs av en skiljedomsstol där det är avgörande vem som väljs som skiljedomare. De enda som kan dra fördel av det här är de stora advokatbyråerna”.

Förespråkarna menar att ISDS-mekanismen behövs, bl.a. för att ge företagen tillräckligt skydd men också för att utgöra en ”global standard” för kommande avtal. Det är en argumentation som är ett direkt logiskt självmål, och som vi bemött.

När debatten nu kommit igång på allvar så handlar väldigt mycket alltså om just ISDS-mekanismen. Denna är förstås oacceptabel, och hotar i allra högsta grad demokratiska principer, men den utgör inte den enda risk som finns med TTIP-avtalet. Där ryms också farhågor för miljö- och konsumentskydd, kemikalier, livsmedel, dataskydd, m.m. Just därför är det viktigt att debatten breddas, och inte enbart fokuserar på ”för” eller ”emot” ISDS.

Mer om TTIP idag; NT kör en mycket TTIP-positiv ledare
Gröna gruppens kampanjsida om TTIP granskar den stora konservativa gruppen i EU-parlamentet, EPPs (där KD och M sitter) TTIP-argument.
Göran Ferm (S), EU-parlamentariker, har en insändare i Folkbladet om TTIP.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*