Regeringen tvingas att bekänna färg om TTIP

Intresset kring TTIP har som bekant ökat, och nu är det regeringen tvungen att förklara sin ytterst TTIP-positiva linje. En serie interpellationer, skrivna av i tur och ordning Jens Holm (V), Annika Lillemets (MP) samt Jonas Sjöstedt (V), har lämnats in till handelsminister Ewa Björling samt utrikesminister Carl Bildt under de senaste dagarna.

Holms interpellation  fokuserar på frågor om investerarskyddet (ISDS) samt huruvida handelsministern tänker låta viktiga politikerområden som miljö, djurskydd, konsumenträtt m.m. överordnas principen om fri handel.

Lillemets interpellation ställer flera specifika frågor, bl.a. om regeringen kommer acceptera ett avtal som kan leda till att hormonbehandlat kött och omärkt GMO-mat säljs i Sverige, hur regeringen tänker agera när det gäller insyn och öppenhet i förhandlingarna samt hur man räknat fram sin vitt spridda siffra om att avtalet skulle ge 1700 kr mer i plånboken per svensk och år (siffran återfinns exempelvis inte i Kommerskollegiums rapport om avtalets ekonomiska effekter för Sverige). Slutligen frågar även Lillemets om regeringen tänker motsätta sig TTIP om avtalet bedöms kunna leda till att miljölagstiftning, konsumentskydd och sociala rättigheter undermineras.

Jonas Sjöstedt fokuserar i sin interpellation specifikt på ISDS-mekanismen (via vilken som bekant företag kan stämma stater i speciella skiljedomstolar) och ställer frågan om regeringen, likt sin tyska motsvarighet, tänker verka för att ISDS lyfts ut ur avtalet.

I nuläget planeras interpellationsdebatten att hållas nu på fredag den 11e april. Så rimligen är det på fredag morgon det är dags att bänka sig framför tv:n med morgonkaffet i högsta hugg för att beskåda en rafflande TTIP-debatt.

Uppdaterat; Det verkar endast som om det är Sjöstedts interpellation som kommer behandlas nu på fredag. Lillemets och Holms interpellationer debatteras i stället den 28e april. Så nu har vi inte mindre än två debatter att se fram emot!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*