Samråd om ISDS och gårdagens debatt i Aktuellt

Nästan tre veckor för sent så har EU-kommissionen till slut påbörjat det utlovade offentliga samrådet kring den kontroversiella ISDS-mekanismen, som förhandlingsparterna planerar att inkludera i TTIP-avtalet. Handelskommissionär Karel de Gucht menade under dagens presskonferens att han har ”svårt att föreställa sig ett TTIP-avtal utan en ISDS-mekanism” och att det finns specifika problem som, i hans tycke, ”endast ISDS kan lösa”. De Gucht poängterade också att han delar den kritik som riktats mot exempelvis rättsfallet där Phillip Morris stämt Australien för landets nya tuffare tobaksregler, men menar att den ISDS-mekanism som EU-kommissionen vill åstadkomma i TTIP inte alls ser ut på samma sätt, och kommer sätta stopp för den typen av ”grundlösa stämningar”.

För att delta i samrådet och ta del av de dokument kommissionen delgivit får man surfa in på kommissionens hemsida. I nuläget finns dokumenten endast tillgängliga på engelska, men det är utlovat att de inom kort kommer att finnas tillgängliga på alla EU-språk (alltså även svenska). Gröna gruppens (Greens/EFA) kampanjsida om TTIP har även lite reaktioner från gröna ledamöter apropå dagens besked om att samrådet inleds.

För övrigt såg säkert många gårdagens debatt i Aktuellt (börjar 17 min in) om TTIP mellan Gunnar Hökmark (M) och Malin Björck (V). Nu blev det kanske inte riktigt så där jättemycket av en saklig debatt, eftersom debattörerna mest avbröt varandra, men värt att notera är att Gunnar Hökmark hävdar att avtalet kommer att ge väldigt många jobb och tillväxt, eller rentav ”fantastiska ekonomiska möjligheter”. När det gäller jobb så finns det inga tillförlitliga siffror som listar antalet arbetstillfällen som eventuellt kan komma att skapas[1]. När det gäller prognos för tillväxten så uppgår den siffra som EU-kommissionen använder till 0,48 % [2]. Det är avsevärt mer än den siffra som Malin Björck försöker flika in i debatten[3], men samtidigt betydligt mindre än den felaktiga siffra som Gunnar Hökmarks partikamrat Christofer Fjellner angav i rapport tidigare samma dag.

Siffrorna i sig är inte jätterelevanta, eftersom miljölagstiftning, konsumentskydd och demokratiska principer inte bör vara till salu, oavsett pris. Men rätt ska vara rätt.

Mer TTIP i medierna idag; Dagens arena


[1] Den studie av Bertelsmann Foundation som hävdar att avtalet kan ge 30 000 jobb i Sverige, som exempelvis Folkpartiet citerade i flera debattartiklar förra året, har sågats av internationella experter och används inte av förespråkare som exempelvis EU-kommissionen

[2] Siffran bygger på det mest ambitiösa scenariot i den studie kommissionen beställt.

[3] 0,01 % – den siffran bygger på Kommerskollegiums analys av effekter för Sverige om enbart alla tullar avskaffas. Eller, så har Björk fått siffran från Clive George, och då är den också väldigt felaktig, eftersom George där avser endast ett scenario där tullar tas bort (0,1 %), och siffran sedan är nedräknat till per år under enbart de första tio åren. Några icke-tariffära handelshinder tror vi allt att EU planerar att ta bort, de risker vi främst poängterar har ju med avskaffandet av dessa att göra. En stor majoritet av de vanliga tullarna kan rimligen tas bort utan att det får några negativa effekter.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*