TTIP äventyrar livsmedelssäkerheten, enligt ny rapport

Nyligen offentliggjorde EU-kommissionen flera dokument som ett led i kommissionär Cecilia Malmströms strävan efter större öppenhet i förhandlingarna. Dokumenten aviserar EU-kommissionens förslag på ett flertal områden, förslag som nu får hård kritik för att äventyra livsmedelssäkerhet och djurskydd.

Fem organisationer, däribland Institute for Agricultural and Trade Policy samt Center for Food Policy, har granskat EU-kommissionens förslag på livsmedelsområdet och varnar i en rapport för långtgående effekter om kommissionens förslag blir verklighet. I sin analys menar de att förslagets övergripanden ambition att maximera handeln sker på bekostnad av skydd för människor och djur, utgör ett hot mot ex. kommunala aktörers möjlighet att ställa högre krav på livsmedel samt medför risker för minimala hälsokontroller av produkter innehållande GMO och nanomaterial.

Analysens slutsats är att EU:s förslag väcker en mängd stora farhågor kring hur TTIP kan begränsa möjligheten att bygga hälsosammare, rättvisare och mer hållbara livsmedelssystem på båda sidor Atlanten.

16442212155_5a740bc40c_k
Gårdagens protester syntes rejält. Foto: Friends of the Earth

Rapporten är ytterligare en del i den kritik som riktats mot avtalet i veckan. I Bryssel hölls även en demonstration, vilken, åtminstone enligt bilden nedan, inte bara innehöll en åtta meter hög uppblåsbar trojansk häst utan även färgglada budskap.

ttipibacken
Någon tog god tid på sig för det här

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*