Trump beredd att återuppta TTIP

Den amerikanske presidenten Donald Trump har öppnat för att återuppta TTIP-förhandlingarna med EU. Än så länge möts dock presidentens initiativ med skepsis från EU-kommissionen.

Det var under en intervju med nyhetsmagasinet Bloomberg som handelsminister Wilbur Ross indikerade att president Trump är beredd att återuppta förhandlingarna om ett omfattande handelsavtal med EU. TTIP-förhandlingarna har legat på is i drygt ett år efter Trumps tillträde på presidentposten. Avtalet är mycket kontroversiellt i Europa, och det innehåll som läckt ut från förhandlingarna har kritiserats för att kunna medföra påtagliga negativa effekter för såväl miljö som konsumentskydd.

EU-kommissionen har dock än så länge inte visat något intresse för att återuppta förhandlingarna. I en intervju med SVT i januari tidigare i år sade EU-kommissionär Cecilia Malmström att förutsättningarna kring TTIP förändrats avsevärt sedan Trump blev president och att det inte bara går att återuppta förhandlingarna där de slutade.

Att frågan om TTIP väcks nu sker som en reaktion på det spända läge på handelsområdet som råder mellan USA och resten av världen. EU har för stunden undantagits från de stål- och aluminiumtullar USA infört men bara fram till och med den 1:a maj, och det är oklart vad som händer därefter.

Skulle TTIP-förhandlingarna återupptas kan nog EU-kommissionen räkna med att de omfattande protester som tidigare riktats mot avtalet återupptas. I nuläget är det svårt att föreställa sig ett avtal med ett innehåll som kan godtas både av president Trump och den europeiska allmänheten.

(nedan intervjun med handelsminister Ross. TTIP berörs 7.45 in i klippet)

[arve url=”https://www.bloomberg.com/api/embed/iframe?id=5f2e3c6b-7567-414b-91c6-e23f2fb25b28″ /]

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*