Protester och spänning inför morgondagens TTIP-omröstning

I morgon är det dags för EU-parlamentets första omröstning om TTIP. Och det märks att frågan berör. Massmail, protester och kampanjer står just nu som spön i backen.

Det är det förslag som antogs i handelsutskottet (INTA) som i morgon onsdag ska upp för omröstning i EU-parlamentet. Den relativt svaga resolution som antogs i INTA kan komma att stärkas upp ordentligt – inte mindre än 116 ändringsförslag har lagts fram inför omröstningen i morgon. Den socialdemokratiska partigruppen, som kompromissade med högergrupperna i handelsutskottet och slopade sin kritik mot den omdebatterade tvistlösningsmekanismen ISDS, har återintroducerat kritiska ändringsförslag mot just ISDS och hoppas finna en majoritet i plenum. Samtidigt har drygt 130 parlamentsledamöter gjort gemensamt sak och skrivit under ett partiöverskridande ändringsförslag som tydligt säger nej till ISDS. Ändringsförslaget, med nummer 27, har skrivits under av bl.a. Miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson och Peter Eriksson samt Socialdemokraternas ledamot Marita Ulvskog.

Förutom ISDS finns flera andra konfliktfrågor när parlamentet i morgon röstar om sitt första ställningstagande till TTIP sedan förhandlingarna inleddes för två år sedan. Det gäller bl.a. krav på säkra livsmedel, vilka överenskommelser som kan nås kring kemikalier, huruvida EU skall arbeta för att importera skiffergas och råolja från USA, samt bestämmelser kring liberalisering av tjänstesektorn.

När EU-parlamentets tjänstemän hoppade på tåget igår morse var TTIP-aktivister på plats.
När EU-parlamentets tjänstemän hoppade på tåget till Strasbourg igår morse var TTIP-aktivister på plats.

Inför omröstningen har protester hållits på flera håll, och alldeles i dagarna nådde en av kampanjerna mot TTIP en magisk gräns – 2 miljoner europeiska medborgarna har nu skrivit under ett upprop mot TTIP-, CETA- och TISA-avtalet. Samtidigt har de svenska EU-parlamentarikerna fått mer än 4 000 mail från svenska väljare som via organisationen Skiftet skickat in ett massmail som uttrycker oro kring TTIP och ISDS.

Hur omröstningen kommer att sluta återstår att se, men det råder inget tvivel om att den stora vattendelaren är diskussionen om ISDS vara eller icke vara i avtalet. Vi återkommer med ny lägesrapporteringen inför själva omröstningen, som hålls kring lunchtid i morgon.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*