Ökad svensk skepsis mot TTIP – från både industri och konsumenter

Efter att svenska Cecilia Malmström utsetts till tilltänkt handelskommissionär (hela den föreslagna kommissionen måste godkännas av EU-parlamentet) har diskussionen om de handelsavtal som EU nu förhandlar tilltagit. Via sin nya roll blir Malmström direkt ansvarig för att ro i land såväl CETA (avtal med Kanada) som TTIP (avtal med USA). Igår sände Aktuellt ett längre inslag (startar 24.35) om avtalet där man bland annat lyfte potentiella konsekvenser med klordoppad kyckling, ökad antibiotikaanvändning, svagt djurskydd och hormonbehandlat kött.

Svenska producenter menar att det, om amerikansk kyckling tillåts på svensk marknad, handlar om ojuste konkurrens i form av lägre djurskydd och lägre smittskyddskrav, och därigenom helt andra produktionskostnader för amerikanska producenter. Även svenska konsumenter är bekymrade. Örjan Brinkman, som är ny ordförande för den europeiska konsumentorganisationen BEUC, är mycket kritisk till bland annat klordoppad kyckling.  ”Det är ingenting som konsumenterna i Europa vill ha. Det är en bättre metod att hålla rent från farmen till gaffeln, inte att städa i efterhand”.

Förespråkare av avtalet menar att varken kött behandlat med tillväxthormon eller klordoppad kyckling kommer att tillåtas i Sverige och EU via TTIP. När organisationen Institute for Agricultural and Trade Policy (IATP) analyserade det läckta utkastet på just matområdet från förhandlingarna fann man dock inga bevis för några sådana garantier.

Dagens ETC, som skrivit mycket om TTIP på senaste, hakade på inslaget med en artikel i morse där bland annat Carl Schlyter intervjuas.

På måndag påbörjas den 7e förhandlingsrundan om TTIP i Washington. Samtidigt kommer Cecilia Malmström, som tilltänkt handelskommissionär, att frågas ut i EU-parlamentet. Det kommer kort sagt bli mycket TTIP-nyheter nästa vecka.

Tips; Den 11e oktober har utropats till europeisk aktionsdag mot TTIP, CETA och TISA. Även i Sverige kommer det hända saker. Jordens vänner m.fl. arrangerar ett seminarium i Stockholm, där bland annat jag som skriver här på bloggen (Rikard Allvin) kommer att tala. Mer information finns på facebookevenemanget

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*