Motståndet växer – nu 2,5 miljoner underskrifter mot TTIP

Det rådet ingen tvekan om att EU:s planerade handelsavtal fortsätter att engagera. Det medborgarinitiativ med underskrifter som organiseras av kampanjen ”Stop TTIP” nådde i veckan en ny milstolpe – 2,5 miljoner EU-medborgare har nu skrivit under uppropet. Kampanjen, som stöds av drygt 500 organisationer från civilsamhället, syftar till att få EU att avbryta de pågående handelsförhandlingarna med USA (TTIP) samt stoppa ratificeringen av det färdigförhandlade avtalet med Kanada (CETA), då man menar att dessa avtal utgör ett hot mot rättsstaten och riskerar att leda till att miljö- samt konsumentstandarder sänks och offentliga tjänster avregleras.

Kampanjen tar emot signaturer fram till den 6e oktober. Några dagar senare inleds en veckolång internationell aktionskampanj med budskapet att stoppa TTIP, CETA, TPP (det avtal USA förhandlar med länder kring Stilla havet) samt det mindre uppmärksammade TISA-avtalet som rör tjänster (och där det finns många farhågor kring avregleringar av offentliga verksamheter). Kampanjen stöds av vitt skilda organisationer som det spanska partiet Podemos, miljöorganisationen Greenpeace och den fackliga paraplyorganisationen Public Services International, som organiserar nära 20 miljoner arbetare inom offentlig sektor.

Trade4

I den tyska huvudstaden Berlin planeras en demonstration den 10e oktober, och enligt det normalt välunderrättade nyhetsmagasinet Euractiv kan demonstrationen samla nära 50,000 människor. Fler än 30 organisationer, däribland fackförbund, jordbruk- och konsumentorganisationer samt miljögrupper har gjort gemensam sak för att protestera mot vad de upplever som allvarliga risker med TTIP och CETA.

Det återstår att se om antingen det ökade intresset för uppropet eller de planerade protesterna genererar några svallvågor här hemma i Sverige.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*