Det kontroversiella CETA-avtalet antogs av EU-parlamentet förra året och ska nu godkännas i varje EU-medlemsland. I Italien verkar det dock bli problem. Jordbruksminister Gian Marco Centinaio uppgav förra veckan i en intervju med tidningen La Stampa att Italien tänker rösta ner CETA-avtalet.
Uttalandet slog ned som en bomb i handelspolitiska kretsar och blev en stor nyhet i Kanada. Detta trots att det länge varit känt att de två italienska regeringspartierna (populistiska femstjärnerörelsen och högerextrema Lega Nord) är motståndare till avtalet. Även bland övriga italienska partier är frågan en het potatis, och den föregående italienska regeringen valde att skjuta upp godkännandet. I EU-parlamentets omröstning var de italienska socialdemokraterna helt splittrade i frågan, vänsterpartiet Potero al popolo emot, och även bland högerpartierna Forza Italia och Fratelli d´Italia fanns delade meningar.
Jordbruksminister Centinaio uppgav framför allt protektionistiska skäl till varför Italien kommer att säga nej, med hänvisning till att avtalet inte tillräckligt skyddar italienska produkter med geografiska indikatorer (ex. parmesan-ost). Han nämnde också att Italien avser att rösta nej inte bara till CETA utan också till ”liknande avtal”, och hävdade att många av hans europeiska kolleger också är tveksamma till avtalet.
Om Italien vägrar att godkänna CETA-avtalet kommer det inte att kunna träda i kraft fullt ut, även om det nödvändigtvis inte upphör att gälla (det finns vissa juridiska tveksamheter här). I väntan på ratificering på medlemsstatsnivå är avtalet idag i kraft ”provisoriskt”, vilket innebär att alla delar av avtalet gäller utom det kritiserade investeringsskyddet. Just investeringsskyddet är också föremål för ett kommande domslut i EU-domstolen, där mycket tyder på att domstolen kan komma att finna att den permanenta domstol för investeringstvister som föreslås i CETA (ICS) strider mot EU-rätten.
Läs vår sammanställning om de främsta problemen med CETA här.
Lämna ett svar