Besked från Italien; Det blir nej till Ceta

Italien tänker rösta nej till det kontroversiella CETA-avtalet och därmed sätta stopp för hela avtalet. Det hävdade Italiens vice premiärminister och tillika partiledare för femstjärnerörelsen Luigi Di Maio under ett möte med italienska lantbruksorganisationer i går.  Di Maio skrädde inte orden kring avtalet och hävdade att det handlar om att försvara Italien och landets ekonomi. Italienska tjänstemän i utlandet som fortsätter att försvara värdelösa avtal som Ceta kommer att bli bortplockade, hävdade han vidare.

Det har tidigare kommit besked från den italienska jordbruksministern om att Italien inte kommer att godkänna Ceta, men dagens besked från landets vice premiärminister är både tyngre och tydligare. Om Italien, som vice premiärministern nu hävdar, aktivt skulle rösta ner avtalet i parlamentet riskerar hela avtalet att falla, allt enligt ett tidigare besked EU-kommissionen gett i frågan.

Exakt när det italienska parlamentet skall rösta om Ceta är i nuläget oklart, men med största sannolikhet sker det som tidigast i september. Detta är sannolikt inte det sista vi hört om Ceta och Italien den här sommaren.

PS. Värt att notera är för övrigt att Dagens Industris artikel om beskedet har rubriken ”Italien sänker frihandelsavtal värt 124 miljarder”. Skulle Ceta verkligen ge 124 miljarder till EU:s ekonomi? Nej, detta är rent snömos. Artikeln från nyhetsbyrån Reuters, som DI hänvisar till, skriver att anhängarna till avtalet hävdar detta. Detta är sant så till vida att siffran kommunicerats från EU-kommissionen, som i en gemensam studie med Kanada genomförd år 2008 fann att EU skulle se en ökning motsvarande 11.6 miljarder euro  (o,o8 % BNP-ökning) som ett resultat av Ceta. Men, EU-kommissionens egen konsekvensutredning som genomfördes tre år senare fann i sitt mest ambitiösa scenario att tillväxten för EU skulle kunna bli 0,03 %, alltså mer än en halvering. Båda studierna baserades på en modellering (CGE) som fått hård kritik för att överdriva konsekvenserna av handelsavtal. DI:s artikel hänvisar således till ett decennium gamla gissningar, som redan då var riktigt dåliga. Det återstår att se om de rättar artikeln.
DS.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*