Handelsutskottet (INTA) antar svag TTIP-resolution

Idag höll EU-parlamentets internationella handelsutskott (INTA) en omröstning om den TTIP-resolution som parlamentet nu tar fram. Det är första gången sedan förhandlingarna inleddes som EU-parlamentet ger sin syn på avtalet. Flera utskott har sedan tidigare antagit yttranden om TTIP, och på flera håll var kritiken stor mot den kontroversiella tvistlösningsmekanismen ISDS. Dagens omröstning i handelsutskottet utelämnade dock all form av kritik mot ISDS.

Bernd Lange, tysk socialdemokrat och ansvarig för resolutionen, hade i sitt ursprungliga förslag på resolution skrivit att ISDS inte behövs i TTIP. Efter sena förhandlingar igår natt med den konservativa gruppen EPP offrade Lange och socialdemokraterna sitt ISDS-motstånd för att inte riskera att hela resolutionen skulle falla.

Den gröna gruppen i EU-parlamentet är mycket besviken på att Socialdemokraterna svikit sin tidigare kritiska position om ISDS. Från höger har reaktionerna på resultatet varit mycket positiva, medan socialdemokraterna tycks upptagna med att försöka få omröstningen att framstå som ett tydligt besked mot ISDS (vilket alltså inte stämmer).

Resolutionen antogs med en klar majoritet, 28-13. Striden är dock inte över, utan förs vidare i den avgörande omröstningen i plenum, som förväntas äga rum andra veckan i juni. Enligt uppgift planerar den socialdemokratiska gruppen då att återinföra sitt kritiska ändringsförslag om ISDS.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*