Frankrike beredda på att TTIP havererar

Frankrikes handelsminister Mathias Fekl kritiserar idag det omfattande hemlighetsmakeriet kring TTIP-avtalet och att inga framsteg görs i förhandlingarna. Bristen på framsteg påverkar också Frankrikes inställning till TTIP, menar han. ”Frankrike överväger alla alternativ, inklusive ett slut på förhandlingarna”. 

Handelsminister Fekl, som tidigare kritiserat den kontroversiella tvistlösningsmekanismen ISDS, menar att TTIP-förhandlingarna sker i ett närmast totalt mörker och med påtaglig brist på insyn, vilket enligt Fekl utgör ett demokratiskt problem. Han kritiserar också USA för att inte vara tillmötesgående gällande EU:s krav, såväl gällande offentlig upphandling som offentliga verksamheter.

Slutpoängen från Fekl är att Frankrike seriöst tycks överväga att verka för att avsluta förhandlingarna. Knappast ett välkommet besked för handelskommissionär Cecilia Malmström, som har fullt upp med att få stöd för kommissionens förhandlingslinje bland medlemsländerna, samtidigt som samma linje ska generera resultat gentemot USA.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*