Barcelona utropat som TTIP-fri stad

Den spanska staden Barcelona har utropat sig som en TTIP- och CETA-fri zon. Efter att en motion fått stöd i kommunfullmäktige har nu Kataloniens huvudstad deklarerat sitt motstånd mot avtalen, till förmån för ett ”försvar av grundläggande offentlig verksamhet, solidaritet och ekonomisk omfördelning”. Motionen, som tagits fram av den katalanska anti-TTIP-kampanjen ”No al TTIP”, kräver ett stopp för förhandlingarna med hänvisning till risker för miljöstandarder, arbetares rättigheter och oro för privatiseringar av offentliga verksamheter.

Motionen fick stöd av de tre vänsterpartierna ERC, CIU och CUP. En företrädare för CUP menar att avtalet inte kommer att respektera fackliga rättigheter, däribland strejkrätt och minimilöner. En åsikt som det i nuläget dock inte finns något empiriskt stöd för. De katalanska socialdemokraterna avstod i omröstningen, med hänvisning till att även om de ser många problem med TTIP så kunde de inte acceptera hela innehållet i motionen.  Högerpartiet Partido Popular hörde till de som röstade nej, och anklagade den styrande vänstermajoriteten för populism och en tendens att skylla alla samhällets brister på ett avtal som ännu inte är färdigförhandlat.

Katalonien, där frågan om självständighet från Spanien länge varit en het potatis, kan göra verklighet av sina självständighetskrav efter en potentiell folkomröstning nästa år. Huruvida regionens huvudstad Barcelonas beslut om TTIP och CETA får några effekter för den diskussionen, eller Spanien som helhets inställning till avtalen, återstår att se.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*