Wikileaks siktar in sig på TTIP

Den välkända organisationen Wikileaks, som stått för flera uppmärksammade läckor och avslöjanden de senaste åren, har idag meddelat att man ställer in siktet på de ”hyperhemliga förhandlingarna om ett nytt investeringsavtal mellan EU och USA (TTIP)”. Genom bidrag från allmänheten hoppas man samla ihop 100,000 euro att erbjuda som belöning till den som kan tillgängliggöra förhandlingstexten. Greklands tidigare finansminister Yanis Varoufakis och den australiensiske journalisten John Pilger är några av de välkända personer som redan stödjer kampanjen.

Metoden att erbjuda en belöning för att avslöja hemliga handlingar är kontroversiell. Wikileaks har sedan tidigare med viss framgång använt metoden för att offentliggöra förhandlingstext från Trans-Pacific Partnership (TPP), det avtal som USA slutförhandlar med en mängd länder kring Stilla havet och som i stora drag förväntas likna TTIP.

Wikileaks kontroversiella grundare och talesperson Julian Assange, som fortfarande är häktad i sin frånvaro, menar att ”hemlighetsmakeriet kring TTIP kastar en skugga över framtiden för Europas demokrati. Under skydd av sekretess löper ekonomiska särintressen amok…[….]..TTIP påverkar vardagen för varje EU-medborgare. Det är dags att hemlighetsmakeriet upphör”.

I nuläget har kampanjen, som startades tidigare idag, samlat in nära 11,000 euro. Organisationen har även släppt en kortare film, där man förklarar varför man ger sig efter TTIP (filmen innehåller en del tillspetsade påståenden).

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=ABDiHspTJww’]

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*