Tyska regeringen emot kontroversiell tvistlösningsmekanism i TTIP

Enligt källor till Financial Times har den tyska regeringen nu följt uppmaningen från sitt miljödepartement och kräver att den kritiserade ISDS-mekanismen, som kritiserats från flera håll att kunna underminera demokratiska principer, helt utesluts ur avtalet.

Den fjärde förhandlingsrundan om TTIP avslutades under gårdagen. Enligt EU-kommissionen har förhandlingarna gått framåt, bl.a. planeras ett separat kapitel om hur små- och medelstora företag skall tjäna på TTIP. Kommissionens optimism förväntas nu ha grusats ordentligt av det, från officiellt håll (oss veterligen) ännu inte bekräftade, beskedet från den tyska regeringen.

Att Tyskland, som Europas starkaste ekonomi, vill utesluta ISDS i TTIP är förstås något som EU-kommissionen inte kan ducka för. Enligt obekräftade källor pågår närmanden mellan flera medlemsstater, däribland Frankrike och Storbritannien, för att göra gemensam sak och verka för att ISDS utesluts ur förhandlingarna.

Värt att notera är även att den konsultation om investeringskapitlet i TTIP, som EU-kommissionen utlovat skulle börja tidigt i mars, ännu inte påbörjats.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*