TTIP-kritiker ny Labourledare

I lördags valdes Jeremy Corbyn till ny partiledare för de brittiska socialdemokraterna, Labour. Corbyn, vars vänsterretorik har väckt motstånd från såväl tidigare partiledaren Tony Blair som Dagens Nyheters ledarsida, är inte bara kritisk mot de stora ekonomiska ojämlikheter som råder i Storbritannien utan har också TTIP-motståndet som ett av sina profilområden.

sin hemsida har Corbyns huvudsakliga kritik inriktat sig på sekretessen som omgärdar förhandlingarna och tvistlösningsmekanismen ISDS, samtidigt som han ställer sig frågande till att avtalet skulle ge fler jobb. Han uppmanar även det engelska parlamentet att rösta emot TTIP.  I ett tal i juli i år kallade Corbyn avtalet för ett hot, inte bara mot den offentliga sektorn utan även mot fackliga rättigheter och miljöstandarder. ”Stand for something different, something better, and oppose TTIP”, uppmanade Corbyn sina åhörare (sv. ung. ”Stå för någonting annorlunda, något bättre, och motsätt er TTIP”).

Svenska vänsterdebattörer, som Daniel Suhonen och Katrine Marcal, är oeniga om Corbyns segerchanser i nästa val, år 2020.  Sannolikheten är också tämligen hög att den eventuella ratificeringen av TTIP vid det laget redan är avklarad. Huruvida Corbyns rättframma retorik likväl kan påverka TTIP-debatten och en eventuell omröstning i Storbritannien, samt hans socialdemokratiska kolleger i EU-parlamentet, återstår att se.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*