TTIP kan bli av, trots allt

Många gjorde bedömningen att TTIP-avtalet sannolikt var dödförklarat genom USA:s val av Donald Trump som president. Men nu kommer uppgifter från både EU:s och USA:s håll om att ett avtal kanske inte är så långt borta, trots allt.

President Trump har sedan tidigare stoppat USA:s medverkan i ett liknande avtal, Trans-Pacific Partnership (TPP), med bl.a. länder som Japan och Australien. Därför trodde många att TTIP skulle gå ett liknande öde till mötes. Men ett avtal med EU kan bli av, även om det i nuläget är oklart från amerikanskt håll om det i sådana fall blir en fortsättning på TTIP-förhandlingarna eller helt nya förhandlingar. Ett avtal med EU verkar dock prioriteras framför ett separat avtal med Storbritannien, som bekant är på väg att lämna unionen.

Samtidigt som TTIP kan vara på väg att återupplivas har USA även öppnat för att fortsätta TISA-förhandlingarna. TISA är ett avtal som framför allt berör tjänstesektorn och som kritiker menar kan leda till omfattande avregleringar av allmänintresset.

Om EU och USA kommer att komma överens om ett avtal som är genomförbart återstår dock att se. Vi här på ttippen, som tidigare kritiserat avtalet, står definitivt beredda att återuppta granskningen av såväl TTIP som TISA om förhandlingarna återupptas.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*