Macron beredd att omvärdera positiv syn på CETA

CETA-avtalet tar plats i det pågående presidentvalet i Frankrike. Favorittippade Emmanuel Macron, som i den andra valomgången möter den högerextrema Marine Le Pen, har nu meddelat att han är beredd att omvärdera sin tidigare positiva inställning till det kontroversiella CETA-avtalet mellan EU och Kanada.

Det var under ett tal i Paris som Macron tillkännagav att han, om han blir vald, kommer att tillsätta en kommission av experter och oberoende forskare som ska få i uppdrag att utvärdera CETA:s effekter på miljön. Tre månader senare kommer Macron att utvärdera utlåtandet, och flaggar för att det kan bli aktuellt att ändra i CETA-avtalet. Att han tidigare varit positivt inställd till CETA handlar, enligt Macron själv, om avtalets avgörande betydelse för huruvida EU kan ha en gemensam handelspolitik eller inte. Men, han påpekar samtidigt att han noterat den omfattande kritiken mot avtalet och tar den på allvar.

CETA har varit mycket kritiserat i just Frankrike. I EU-parlamentets omröstning tidigare i år röstade endast 16 av 74 franska ledamöter för avtalet. Hur genuint Macrons utspel är återstår dock att se. Just nu har både han och den högerextrema kandidaten Marine Le Pen siktet inställt på vänsterpolitikern Jean-Luc Mélenchons väljare. Vänsterkandidaten Mélenchon var uttalat kritisk till CETA, något som även gäller Le Pen.

Beskedet från Macron, som med all sannolikhet blir Frankrikes nästa president, kan innebära ytterligare bekymmer för den nationella ratificeringen av CETA i medlemsländerna. Avtalet har, som vi tidigare påpekat, fortfarande en lång väg att vandra innan det är godkänt.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*