”TTIP en klar inskränkning av demokratin”

Den högt ansedde brittiska journalisten George Monbiot har idag skrivit en ny krönika om TTIP-förhandlingarna i the Guardian, där han återigen kritiserar Investor-State Dispute Settlements (ISDS) och menar att det är ett sätt att köra över nationell lagstiftning och medborgarnas rättigheter. Han tar även upp den ”pr-strategi” EU-kommissionen nyligen lade fram på ett hemligt möte med medlemsstaterna, vilket vi tidigare rapporterat om. Monbiot betar i sin krönika successivt av det vi känner till om avtalet och kritiserar furiöst såväl det som de folkvalda politikernas passivitet på punkt efter punkt. Krönikan har redan fått stor spridning och kommenteras flitigt på twitter.

På senare tid har vi sett en allt större mediarapportering om TTIP, och ämnet har fått en rejäl uppsving i såväl dansk, brittisk som tysk media. Även svenska medier har så sakteliga börjat rapportera om TTIP – ETC hade en längre artikel om TTIP och Investor-State Dispute Settlements (ISDS) nyligen, och Arbetaren har skrivit två artiklar om samma ämne.

I dagarna kritiserade även den tyske akademikern Christoph Scherrer, professor i globalisering och politik vid universitetet i Kässel, TTIP i en videointervju (på tyska) med Report Munchen, ett tyskt politiskt magasin.  I intervjun behandlar även han frågan om ISDS och rubricerar det som en klar ”inskränkning av demokratin”. Han kritiserar även de optimistiska siffror som EU-kommissionen publicerat gällande de nya jobb och den tillväxt som TTIP förväntas ge, och visar med exempel från tidigare fall att liknande prognoser ofta visat sig vara felaktiga.

Investor-State Dispute Settlements fortsätter således att vara ett högst kontroversiellt ämne, och idag anordnar Carl Schlyter tillsammans med Linda Mcawan (från Socialdemokraterna, S&D) och Läkare utan gränser ett seminarium i EU-parlamentet om hur användandet av ISDS-mekanismen kan inverka på folkhälsan. Tyvärr kommer seminariet, oss veterligen, inte att sändas på webben. Vi återkommer med en sammanfattning från seminariet i morgon. EU-kommissionen har även nyligen publicerat ett dokument om hur man ser på ISDS, som även det kommer att vara i centrum för ett kommande inlägg.

Lästips; Charles Berkow om de två TTIP-seminarium som hållits i Sverige senaste veckorna

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*