TTIP-avtalet läcker

Vi ser ut att stå inför den största TTIP-läckan hittills. Den holländska avdelningen av Greenpeace säger sig ha tillgång till nära 250 sidor av TTIP-avtalet. Den här gången är det inte enbart positionspapper från EU-sidan som läckt, utan Greenpeace hävdar att man har tillgång till konsoliderade texter (avtalsutkast) motsvarande hela 13 kapitel av avtalet, där USA:s position i förhandlingarna för första gången blir känd.

Enligt Greenpeace själva, som gjort en analys av avtalsutkastet, är riskerna för klimatet och miljön stora. Organisationen pekar på att den typ av undantag för miljöskydd som normalt skrivs in i den här typen av avtal saknas, att EU:s försiktighetsprincip kringgås och att företag ges en räkmacka rakt in i framtida beslutsfattande.

Greenpeace har meddelat att man avser släppa hela texten kl. 11, svensk tid. Vi uppdaterar texten under dagen.

Uppdaterat: Alla dokument finns nu tillgängliga här.

Uppdaterat 2; Vi har börjat gå igenom texterna. Vi siktar på att ha en sammanfattning här på bloggen i morgon förmiddag.

Uppdaterat 3; Vi var lite väl optimistiska kring hur fort det skulle gå att analysera hela läckan, vi börjar släppa analyser av enskilda kapitel med start i morgon, onsdag.

Media; SvD

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*