Tredje förhandlingsrundan av TTIP igång – mediarapporteringen intensifieras

Veckans förhandlingsrunda av TTIP, den tredje i ordningen, är nu i full gång i Washington. Det verkar nu som om TTIP, som hittills är något helt okänt för de allra flesta, successivt bereds mer plats i medierna i vårt närområde.

Avtalet lyser förvisso fortfarande med sin frånvaro i större svenska medier (även om Aftonbladet hade en ledare om ämnet förra veckan), men på andra håll är debatten i full gång. I våra nordiska grannländer har ämnet väckt stor uppmärksamhet de senaste veckorna. I Danmark har såväl Notat (tidningen som läckte kommissionens PR-strategi för TTIP) som Information skrivit återkommande om förhandlingarna. Notat har i december ett temanummer om TTIP med bl.a. en text om Investor-State Dispute Settlements (ISDS). I Finland har landets största tidning, Helsingin Sanomat, publicerat flera artiklar om TTIP. I söndags uttalade sig den finländske professorn och experten i internationell rätt, Martti Koskenniemi, i hårda ordalag mot avtalet och inkluderandet av ISDS. Han poängterar att även om de stämningar som görs av företagen mot stater är obefogade kan det likväl sätta press på staten att urvattna lagen eller helt enkelt ge upp, i syfte att undvika kostsamma rättsprocesser. Igår publicerade även samma tidning ytterligare en artikel med kommentarer från de finska EU-parlamentarikerna. En stor majoritet av ledamöterna hyser stora farhågor över inkluderandet av ISDS i TTIP. Frågan om investeringsskydd är extra stor i Finland då många utländska gruvbolag är aktiva i landet. Gruvnäringen har visat sig stå för exempelvis väldigt stor miljöpåverkan, något som kan komma att regleras hårdare i framtiden. Även i svenskspråkiga Hufvudstadsbladet har TTIP noterats på ledarplats.

I EUobserver, en nätbaserad tidning som fokuserar på EU-politik, skrev företrädare för Jordens vänner i Europa och USA igår en debattartikel som varnar för hur såväl EU som USA hotas av de hemliga förhandlingarna. Där ifrågasätter man att avtalet främst skulle ha med frihandel att göra, utan pekar i stället på hur avtalet riskerar att föra samman intressen som vill luckra upp befintliga miljö- och konsumentskyddslagar, lagar som beslutats på demokratisk väg.

Läs mer; Finska gröna har ett gästinlägg på sin hemsida idag om TTIP, skrivet av den tyska EU-parlamentsledamoten Ska Keller.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*