Många höjde förvånat på ögonbrynen igår när EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, trots att han tidigare varit kritisk, backade och inte längre tycks förespråka att den kritiserade tvistlösningsmekanismen ISDS lyfts ut ur handelsavtalet med USA (TTIP). Idag vet vi varför.
I tisdags, dagen innan Junckers tal inför EU-parlamentet, skickade nämligen 14 EU-medlemsstater ett brev till just Juncker och tillträdande handelskommissionär Cecilia Malmström. I brevet uppmanar de 14 medlemsstaterna Juncker att respektera det mandat som givits, inklusive att explicit behålla ISDS i avtalet. De menar även att för att kunna ”frigöra den fulla potentialen hos TTIP måste avtalet vara heltäckande och ambitiöst”. Vidare ger de inte mycket för kritiken mot att avtalet skulle urholka nationella regeringars möjlighet att reglera. Den oron ”bygger på missuppfattningar”.
Det mest anmärkningsvärda? Sverige har skrivit under.
Brevet, som enligt uppgift ska ha initierats av Storbritannien (som har en frekvent vana att göra så i ministerrådet), har skrivits under av handelsministrarna för de 14 medlemsstaterna. Den rödgröna koalitionsregeringen saknar som bekant handelsminister, men enligt obekräftade uppgifter är det Mikael Damberg (S) som i egenskap av näringsminister skrivit under.
Igår kunde vi rapportera att det finns bred enighet mellan såväl borgerliga ledarsidor som fackliga organisationer om att ISDS är problematiskt och med fördel kan slopas. En åsikt som den svenska regeringen tillsynes inte delar.
Att den rödgröna regeringen agerar på detta sätt är, minst sagt, förvånande.
Uppdaterat: Nu finns brevet tillgängligt här.
Fotnot: Kroatien, Cypern, Danmark, Finland, Irland, Lettland, Litauen, Malta, Portugal, Spanien, Sverige, Storbritannien och Tjeckien är medlemsländerna som skrivit under. Värt att notera här att tungviktare som Tyskland och Frankrike alltså saknas. Vi jobbar på att få tag i en kopia av brevet.
Lämna ett svar