LO-basen – ”Vi offrar TTIP om inte ISDS stryks”

Nu rullar debattvågorna äntligen höga i Sverige kring handelsavtalet med USA (TTIP) och den kontroversiella tvistlösningsmekanismen ISDS. LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, som tidigare talat sig varm om TTIP, har idag gett tydliga besked om avtalet i en artikel i Arbetet. ”Investeringsskydd hotar demokratiska beslut. Vi är beredda att offra ett frihandelsavtal mellan EU och USA om inte skrivningarna om ett investeringsskydd (ISDS) stryks”.

Raka besked från LO, som således sällar sig till den linje som exempelvis Miljöpartiets EU-parlamentariker och den Socialdemokratiska partigruppen (S&D) intagit.

Samtidigt som Karl-Petter Thorwaldsson idag ger sin syn på saken har landets ledarsidor varit flitiga med att debattera frågan den senaste veckan. Såväl Aftonbladets, ETCs som Dagens Nyheters ledarsidor har gett sig in i diskussionen. Och det har inte bara att göra med att Cecilia Malmström numer är handelskommissionär.

I fredags blev det nämligen känt hur stora summor som statliga Vattenfall kräver Tyskland på i samband med det ISDS-fall som pågår inom ramen för energistadgan, där Vattenfall stämt tyska staten för beslutet att avveckla kärnkraften. Vattenfall kräver, enligt den tyska ekonomiministern Sigmar Gabriel, hela 4,7 miljarder euro. Det är inga kaffepengar direkt, utan drygt 43 miljarder svenska kronor. För att sätta den summan i ett sammanhang kan man, så här i ubåtjaktstider, likställa den med en svensk försvarsbudget (42 miljarder, år 2013).

Det har rört upp känslorna en del på nämnda ledarsidor. Aftonbladets Anders Lindberg menar att EU inte får sälja våra rättigheter, och att ett frihandelsavtal må vara viktigt, men inte till vilket pris som helst. Dagens Nyheters Carl Johan von Seth går på ungefär samma linje, och menar att ”…just i relationen med USA behövs inte både hängslen och livrem för de multinationella bolagen. Det vanliga rättssystemet räcker. [….] ISDS kan man ha, men ännu hellre mista”. Även Svenska Dagbladet lyfter på nyhetsplats upp frågan.

En dag som denna, när EU-kommissionens nya ordförande gett ganska vacklande besked om ISDS framtid i TTIP, står åtminstone LO:s Karl-Petter Thorwaldsson stadigt i stormen och ger tydliga besked. Det känns tryggt, på något sätt.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*