Svenska ambassaden utlyser uppsatstävling om TTIP – enbart fördelar ska framhållas

Den tidigare alliansregeringen hade frekventa utspel och kampanjer om hur fantastiskt det planerade handelsavtalet mellan EU och USA skulle vara. Deras extrempositiva linje har hittills inte reviderats av den rödgröna regeringen, som i stället skickat brev till handelskommissionär Cecilia Malmström för att belysa hur viktigt avtalet är. Optimismen på hemmaplan tycks nu även ha spritt sig utomlands.

Den svenska ambassaden i Warszawa ligger nämligen inte på latsidan när det gäller TTIP. För ett par veckor sedan arrangerade man, i samarbete med den brittiska ambassaden och polska utrikespolitiska institutet, ett seminarium om TTIP som ett led i en uppsatstävling för polska studenter som man nyligen lanserat.

Målet är att ”popularisera” ämnet. Tävlingen är bred och svenska ambassaden uttrycker stolt att bidrag på alla aspekter om TTIP välkomnas, såsom avtalets politiska, ekonomiska, sociala, geostrategiska eller juridiska…fördelar.

Att det finns vissa farhågor kring avtalet tycks uppenbarligen ha gått arrangörerna förbi, som i stället hävdar att; ”TTIP är av yttersta vikt för Europas framtid…[….].kommer att ge ytterligare ett hundratal miljarder pund, skapa två miljoner arbetstillfällen och innebära lägre råvarupriser och större valmöjligheter för konsumenterna”. Visst låter det smaskigt? Problemet är att det inte finns några trovärdiga uppgifter över att avtalet skulle ge några nya jobb…alls. Lika tveksamt är det att avtalet skulle ge hundratals miljarder pund (till den europeiska ekonomin). Tvärtom menar en ny studie att avtalet kan resultera i 600 000 förlorade arbetstillfällen i EU.

Fina priser till alla som skriver om avtalets fördelar!
Fina priser till alla som skriver om avtalets fördelar!

Priset i tävlingen? En helbetald (alla omkostnader) studieresa till London för att träffa brittiska TTIP-experter inom regeringen kombinerat med en praktikplats på polska utrikespolitiska institutet samt prisutdelningsfest vid en mottagning på svenska ambassaden i Warszawa.

Fotnot; Tävlingen har deadline den 15e november. Den utlystes dock före valet i september.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*