Pågående annonskrig kring TTIP

Att frågan om det planerade handelsavtalet mellan EU och USA (TTIP) växer råder det knappast någon tvekan om. Sedan Cecilia Malmström tillträdde som handelskommissionär har frågan diskuterats flitigt på såväl ledar- som nyhetsplats. Så sent som för ett par dagar sedan lovade Malmström att öppenheten kring förhandlingarna skall öka. Samtidigt tilltar kampen om vem som skall sprida ”sin” version av vad TTIP innebär.

Svenskt Näringsliv, som enligt egen utsago arbetat för ett handelsavtal med USA sedan 2007, har köpt omfattande googleannonser för att hamna högst i sökresultatet på alla söktermer som har koppling till TTIP. Rimligen är detta (och nu spekulerar vi vilt) en reaktion på att att den här bloggen (ttippen) har toppat sökresultaten under lång tid. Det är bloggen Frihandelsbloggen, som är helt sponsrad av svenskt näringsliv, som utlovar att den intresserade kan ”lära sig mer här”.

Kan man inte komma förbi ttippen på hederlig väg, får man köpa sig företräde. Det gäller såväl Svenskt Näringsliv som Skiftet
Kan man inte komma förbi ttippen på hederlig väg får man köpa sig företräde.

Samtidigt har Skiftet, som är en ombildning av Alliansfritt Sverige, reagerat på Svenskt Näringslivs googleannonser och i sin tur betalat en egen annons som, i likhet med Svenskt näringslivs, återfinns på de flesta sökord i relation till TTIP. Organisationen menar att den skriver det om TTIP som storföretagslobbyn vill undanhålla. Att Svenskt Näringsliv har kapital att betala annonser för har knappast fått någon att reagera, däremot har Skiftets googlekampanj väckt reaktioner (och motreaktioner.)

Att de båda organisationerna har starkt avvikande förhållningssätt till TTIP är inte direkt I någon hemlighet. Båda parter har varsin sida om vad TTIP kan innebära – en beskriver utmålade risker som definitiva, en annan pratar om myter.

På ttippen fortsätter vi, utan googleannonser och annan betald marknadsföring, även framöver att kritiskt granska de pågående förhandlingarna – inte enbart kring TTIP utan också kring det planerade avtalet med Kanada (CETA) samt avtalet om tjänster (TISA). I den andan kommer vi under nästa vecka att granska båda de ovanstående organisationernas påståenden om TTIP. Tills dess – trevlig helg!

Lästips; Tankesmedjan Tiden har släppt en kort rapport om TTIP (vi återkommer med mer utförlig text kring den nästa vecka).

Jonas Sjöstedts replikskifte med Anne Ramberg om TTIP och ISDS.

Aktivitetstips: TTIP diskuteras på socialistiskt forum, i morgon lördag 17.00 i Stockholm.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*