Frankrike säger nej till TTIP om det inkluderar ISDS

Inför fredagens ministerrådsmöte om handel är frågan om det planerade handelsavtalet mellan EU och USA, TTIP, på tapeten i många medlemsländer (inklusive Sverige). Alla medlemsländer håller dock inte med om den uttalat positiva linje som den svenska regeringen driver. Frankrike, ett av EU:s politiskt tyngsta medlemsländer, ger nu klara besked om att man är beredd att säga nej till TTIP om avtalet inkluderar den kontroversiella tvistlösningsmekanismen ISDS.

I en artikel från euractiv citeras den franske handelsministern Matthias Fekl, som i tydliga ordalag gör klart att Frankrike inte kommer att skriva under TTIP om det innefattar den kritiserade tvistlösningsmekanismen. Han hävdar vidare att Frankrike aldrig ville ha med den punkten i mandatet.

Den senaste veckan har annars präglats av uppmaningar om att TTIP ska förhandlas färdigt så fort som möjligt, helst innan slutet av 2015.

Frankrikes beslut att säga nej till den kritiserade tvistlösningsmekanismen ISDS kan även få konsekvenser för andra avtal. CETA, det planerade avtalet med Kanada, förhandlades färdigt tidigare i år och innehåller ISDS. Avtalet har även fått omfattande kritik för att riskera klimatarbetet, urholka miljöskydd och leda till omfattande privatiseringar. Säger Frankrike nej till ISDS i TTIP torde de rimligen även säga nej till ISDS i CETA.

Tips: Kl. 15 kör den socialdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet igång ett seminarium om TTIP kopplat till konsumentskydd under rubriken ”TTIP och konsumenter – den gode, den onde och den fule”. Seminariet kan livestreamas här.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*