Mycket TTIP i medierna

Det märks tydligt att intresset för TTIP-avtalet, och dess potentiella risker för bl.a. demokratiska principer, miljö- och konsumentskydd, har ökat på sistone. I våra grannländer Finland och Danmark, samt i framför allt Tyskland och Storbritannien, har debatten pågått länge. Men även här i Sverige börjar rapporteringen så sakteliga öka.

ETC:s krönikör Kajsa Ekis Ekman skriver idag om hur avtalet kan göra ”hela Europa till en frizon för storbolagen”. Artikeln fokuserari huvudsak på Investor-State Dispute Settlements (ISDS), och tar inte upp så värst mycket av den övriga kritiken.  Det finns även en artikel i det nya numret av magasinet Fokus (dock ej på nätet), som släpptes idag. Rubriken lyder ”Transatlantiskt trubbel”, och artikeln tar upp hur kontroverserna kring TTIP håller på att bli en riktigt het potatis i Bryssel.

I andra länder är rapporteringen som sagt fortsatt stor. Finlands motsvarighet till Uppdrag Granskning, Spotlight, sände i tisdags del två av sin stora granskning av TTIP. Programmet är gjort på svenska. Även del 1 finns fortfarande att se.

För de som behärskar tyska så körde även den tyska public service-kanalen 3sat igår ett granskande reportage om TTIP. Debatten om TTIP har varit väldigt påtaglig i Tyskland, och så sent som förra veckan gick den tyska regeringen ut och krävde att Investor-State Dispute Settlements (ISDS) utesluts ur avtalet.

Den ökade rapporteringen är glädjande och välbehövlig. Vi behöver verkligen en initierad och saklig debatt om vad det här avtalet handlar om. Även om förhandlingarna fortsatt sker under stor sekretess, är det ökade mediaintresset åtminstone ett steg i rätt riktning.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*