Klartecken för nya TTIP-förhandlingar

Idag gav EU:s ministerråd efter många om och men klartecken för att inleda nya handelsförhandlingar med USA. Beslutet har väckt stor kritik från miljöorganisationer.

Det eviga närvarande hotet om handelskrig har slutligen fått EU:s medlemsländer att inleda nya handelsförhandlingar med USA. Men frågan är känslig. Frankrike sade nej och Belgien avstod i dagens omröstning.

Miljöorganisationen Greenpeace säger i ett uttalande att nya förhandlingar med USA, som inte lever upp till FN:s klimatavtal (Paris-avtalet), skapar stora frågetecken kring hur beslutsamt EU faktiskt är att bekämpa klimatförändringarna.

EU-parlamentariker Max Andersson, medlem i Partiet Vändpunkt, kommenterar: – ”EU:s handelsavtal med USA, ett land som är på väg att lämna det viktigaste avtalet vi har för att minska världens utsläpp, riskerar att bli en katastrof för klimatet. Gång på gång ser vi hur EU förhandlar bort vår framtid till förmån för en frihandel som främjar kommersiella aktörer på bekostnad av allmänintresset. Länder ska inte kunna konkurrera genom sämre miljö- och klimatregler. Låt minskade utsläpp bli målet för handelspolitiken!”


Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*