Holländska parlamentet säger nej till ISDS

I en omröstning i det holländska underhuset (Tweede Kamer) igår antogs en motion som uppmanar regeringen att motsätta sig den kontroversiella tvistlösningsmekanismen ISDS i handels- och investeringsavtal. Motionen nämner de förändringar som genomförts i avtalet med Kanada (CETA) av EU-kommissionen för att komma tillrätta med problemen med ISDS, men påpekar samtidigt att dessa förändringar är otillräckliga. Därigenom går det holländska parlamentet på tvärs med handelskommissionär Cecilia Malmströms uppfattning, men har å andra sidan stöd av drygt 100 internationella experter.

Det holländska parlamentet gör genom beslutet gemensam sak med den franska regeringen, som sedan tidigare deklarerat att man säger nej till ISDS i TTIP. Parlamentets uppmanar den holländska regeringen att säga nej till ISDS i samtliga handelsavtal, och är således applicerbart på såväl avtalet med Kanada (CETA) som det med USA (TTIP).

Bram van Ojik, från vänstergröna, välkomnade beslutet. Samtidigt hävdar den liberala gruppen D66 enligt parlamentsledamoten Kees Verhoeven att omröstningen kantades av förvirring och att hans parti röstat fel – något som man nu försöker åtgärda. Omröstningen skedde med handuppräckning, och majoriteten ansågs så stor att någon noggrannare rösträkningskontroll inte genomfördes.

Handelskommissionär Cecilia Malmström kallade idag TTIP för en ”oslagbar chans” på Svenska dagbladets debattsida Brännpunkt. Frågan är om det gäller även ett TTIP utan ISDS.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*