Belgien kan stoppa CETA och TTIP

Belgien kan komma att hindras från att skriva under det kontroversiella CETA-avtalet, som allmänt betraktas som en lillebror till TTIP. Det är den vallonska delstatsregeringen som inte kommer att ge sitt godkännande till att den belgiska regeringen ingår avtalet, enligt ett uttalande från delstatsregeringens president Paul Magnette.

Det var under en debatt i det vallonska parlamentet som uttalandet fälldes. I Belgien finns, förutom den federala regeringen, även en form av delstatsregeringar uppdelade efter språkregioner med relativt stort självbestämmande. Det vallonska parlamentet kommer att rösta om en resolution den 27e april som bl.a. kräver att EU-domstolen granskar avtalet samt att tvistlösningsmekanismen ICS överges. Resolutionen är gemensamt författad av den styrande koalitionen (Socialdemokrater (PS) och konservativa (cdH)) samt det gröna partiet Ecolo.

Ett nej från ett enskild EU-medlemsland skulle i teorin kunna fälla hela avtalet, då samtliga medlemsländer måste godkänna avtalet i ministerrådet om det bedöms som ett så kallat ”blandat avtal”, vilket är troligt i fallet med såväl CETA som TTIP.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*