Kritiken mot den kontroversiella ISDS-mekanismen, som ger privata företag möjlighet att utanför det nationella rättsväsendet stämma stater för beslut som inverkar negativt på värdet av företagets investeringar, fortsätter att öka. Senast i raden av kritiker är arbetsrörelsens egen tankesmedja Tiden, grundad gemensamt av ABF, LO och Socialdemokraterna.
Magnus Nilsson, utredaren på Tankesmedjan Tiden, menar att ISDS med fördel kan slopas helt ur avtalet. I en debattartikel i Svenska Dagbladet menar Nilsson att slutföra ett avtal är komplicerat nog, med de olika system för regleringar och standarder som existerar på respektive sidor Atlanten. ISDS, om något, riskerar därmed avtalet som helhet.
I den rapport som Tiden nyligen publicerat lyfts ISDS fram som ett särskilt problemområde för förhandlingarna, och att skälen för att inkludera det inom ramen för avtalet generellt är svaga. Rapporten framhåller även, bland mycket annat, att EU-kommissionens uppskattningar om att avtalet skulle ge 0,5 % BNP-tillväxt troligen är överskattade och att det inte finns några garantier för att avtalet skulle skapa jobb. Å andra sidan framhålls att Sverige, som en aktiv handelspartner till USA, rimligen kan ha mycket att vinna på ett avtal, även om några garantier inte finns för att en ev. ökad tillväxt kommer att gynna det stora flertalet.
Näringsminister Mikael Damberg har hittills stått för en klart TTIP-positiv linje och arbetat aktivt för att behålla ISDS-mekanismen i avtalet, något som nyligen kritiserades skarpt av fackförbundet Byggnads, som ställer sig frågande till Dambergs agerande och är kritiska till såväl ISDS som TTIP-avtalet som helhet.
Det återstår att se om Damberg kommer att omvärdera sin ståndpunkt i takt med att kritiken nu växer, även inom arbetarrörelsen.
Lämna ett svar