Efter ett sommaruppehåll som präglats av valkoma och fotbolls-vm är vi nu tillbaka, och kommer att köra på som vanligt framöver. Det har förstås hänt en hel del den senaste månaden (alla tittar tydligen inte slaviskt på fotbolls-vm, konstigt nog), men senast i raden av nyheter är bl.a. att nationella parlament kräver att få rösta om TTIP och att deadlinen för att delta i EU-kommissionens offentliga samråd kring den kontroversiella ISDS-mekanismen förlängts till den 13 juli p.g.a. stort deltagande. Men vi tar det i ordning.
Nationella parlament kräver medbestämmande
Det är i ett brev adresserat till handelskommissionär Karel de Gucht som utskottsordförande i en mängd medlemsländer, däribland tungviktare som Tyskland, Frankrike och Storbritannien, önskar att handelsavtal som exempelvis TTIP och CETA skall behandlas som så kallade ”mixed agreements”, vilket innebär att de förutom att behöva godkännas av kommissionen, ministerrådet och EU-parlamentet även måste ratificeras av de nationella parlamenten. Detta skulle således betyda att även den svenska riksdagen skulle behöva säga ja till TTIP. I nuläget är det oklart hur avtalen kommer att behandlas. ACTA-avtalet, som vi sent omsider lyckades besegra i EU-parlamentet, behövde exempelvis även behandlas i de nationella parlamenten.
Att även medlemsstaterna skulle behöva anta TTIP skulle rimligen medföra att processen försenas ytterligare.
Deadlinen för kommissionens samråd om ISDS förlängs
Det offentliga samrådet om den kontroversiella ISDS-mekanismen har pågått sedan i mars, men förlängs nu med ytterligare en vecka efter att kommissionen fått ta emot oerhört många inlägg den senaste veckan. För den som vill delta är det bara att ge sig hän här
Under veckan kommer vi uppdatera med fler nyheter, en kort valanalys och vad sammansättningen av det ”nya” EU-parlamentet kan betyda för TTIP, mer information inför nästa förhandlingsrunda m.m. Så kolla tillbaka i morgon.
Lämna ett svar