Det finns många likheter mellan de pågående TTIP-förhandlingarna och ACTA-avtalet, ett avtal som kritiserades för att hota grundläggande medborgerliga rättigheter och stoppades av EU-parlamentet sommaren 2012. Då, som nu, konsulterade EU-kommissionen en mängd intressen innan förhandlingarna startade. Då, som nu, utgjordes mer än 90 % av dessa av representanter från näringslivet.
Precis som med TTIP var kritiken mot ACTA massiv från civilsamhället, akademiker och allmänheten. EU-kommissionen valde dock att bemöta kritiken genom att utmåla den som mytbildning. I ett dokument med titeln ”10 myter om ACTA” menade kommissionen att i princip all kritik mot avtalet, vare sig den kom från forskare eller sakkunniga organisationer inom civilsamhället, byggde på myter.
Det som sedermera blev ganska pinsamt för kommissionen var att de hade fel. Efter att flera oberoende vetenskapliga studier (1, 2, 3) tydligt kunde påvisa att det fanns fog för kritiken och att ACTA-avtalet stred mot EU-lagstiftningen – en kritik som alltså EU-kommissionen menade var ren mytbildning, fällde EU-parlamentet avtalet med förkrossande majoritet.
Så hur relaterar det här till TTIP? Inte kan väl EU-kommissionen göra om en sådan fadäs igen? Jodå. Tidigare i år lanserade nämligen kommissionen ett nytt dokument; ”De tio största myterna om TTIP”.
Ett skämt för att skoja bort det där pinsamma dokumentet från ACTA-debatten? Nej, fullt allvar.
Som ett resultat skickade Miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson en skriftlig fråga till kommissionen där han drog parallellen till dokumentet om ACTA och frågade om kommissionen denna gång åtminstone gjort en faktagranskning. För ett par dagar sedan svarade Cecilia Malmström å kommissionens vägnar, över en månad senare än utsatt tid. Utan att nämna det tidigare ACTA-dokumentet med ett ord säger hon att EU:s TTIP-förhandlare fått granska innehållet. Alltså exakt samma gäng från kommissionens handelsavdelning (DG Trade) som var ansvariga för det tidigare dokumentet om ACTA.
En sak är säker. När kommissionen kallade kritiken mot ACTA-avtalet för mytbildning hade de fel. När de nu gör exakt samma sak med TTIP finns det skäl att vara en smula skeptisk.
Lämna ett svar