Varför tar inte TTIP plats i valrörelsen?

Under EU-valrörelsen smög sig frågan om handelsavtalet mellan EU och USA (TTIP) sig in som en fråga under framför allt den sista veckan. I riksdagsvalrörelsen, som kulminerar med valet i morgon, har frågan i princip varit helt frånvarande – detta trots att avtalet kan få stora konsekvenser för Sveriges matproduktion, vårt miljö – och klimatarbete och inte minst våra demokratiska principer.

Reaktionerna på avsaknaden av debatt blir dock fler och fler. Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling skriver i ett inlägg i medievärlden om ”snackisen alla missat”. Han kritiserar att avtalet inte skildras i svensk press men manar samtidigt till handling från sina journalistkollegor. ”Den främsta anledningen till att vi journalister borde engagera oss mer i dessa förhandlingar är dock att det mesta idag sker utan insyn. Och det gör det därför att vi låter det ske. Den främsta förmedlaren av till synes granskande info på svenska angående TTIP är en sajt kopplad till Miljöpartiet. På redaktioner med ett allmänt uppdrag tycks vi ha lämnat walkover. Men kanske kan vi nu komma in i matchen? För inget brukar ju trigga igång vårt intresse som när något sker i det dolda. Vad är det som inte kan sägas? Vilka dokument är hemliga, och varför? Varsågod, vinkeln är klar. Go get’em!”

Samtidigt gav sig Sveriges enda miljöforskare med rockstjärnestatus, Johan Rockström, in i valdebatten igår via en artikel i SvD där han skriver att klimatet måste diskuteras i valrörelsen; Sverige är nämligen redan ett ”offer för de allt snabbare globala miljöförändringar som riskerar att dra undan mattan för vår framtida välfärd”. Rockström pekar bl.a. på att handelsavtalet mellan EU och USA inte alls diskuteras, trots att det kan leda till ”ökad export av miljö och klimatförstörande skiffergas till Europa”.

Förhoppningsvis kan frågan på sikt innebära en ökad granskning i Sverige, eftersom Cecilia Malmström nu tillkännagivits som den kommissionär som skall ersätta kritiserade Karel de Gucht och ta över rodret för handelspolitiken, och därigenom, TTIP. Att döma av Malmströms uttalande i Sydsvenskan tycks dock inte någon radikal omläggning av politiken vara på gång. Malmström menar att avtalet är jätteviktigt och kan leda till ”många jobb och ekonomisk tillväxt”, medan delar av den kritik som riktats mot avtalet beskrivs som ”myter och spekulation”, ett sätt att tala som känns igen från de tidigare åren med de Gucht. Malmström har dock lång tid på sig att sätta sig in i frågan, och vi hoppas och tror att hon blir en betydligt mer lyhörd handelskommissionär än sin föregångare. Förhoppningsvis kan det innebära att TTIP lyfts upp ur den svenska medieskuggan under hösten.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*