USA:s position i TTIP så hemlig att inte ens den svenska regeringen får se den

Hemlighetsmakeriet i TTIP-förhandlingarna har i veckan nått nya nivåer. Den andra förhandlingsrundan avslutades idag i Bryssel, och kröntes med ett så kallat ”stakeholdermeeting”, där representanter från civilsamhället ges väldigt generell information om vad som uppnåtts i förhandlingsrundan. Fokus i veckan har dock varit att USA, som hittills inte publicerat några positionspapper (d.v.s. dokument som visar vilket utgångsläge de har i förhandlingarna) inför förhandlingsrundorna, nu till slut fått ner något på pränt. Dessa dokument har USA dock begärt sträng sekretess kring. EU-kommissionen, som förhandlar TTIP å EU:s vägnar, har fått ta del av dokumentet men har inte fått tillåtelse att dela dem med medlemsstatera, däribland således exempelvis den svenska regeringen.

Dessa ganska spektakulära uppgifter fick vi bekräftade igår. EU-kommissionen lirkar nu dock med USA för att åtminstone få tillåtelse att lämna över valda delar av dokumenten till medlemsstaterna. Den svenska regeringen tar enligt uppgift det hela med ro, och är fast besluten om att TTIP kommer att bli ett mycket viktigt avtal som kommer att ge mängder av jobb och tillväxt, även i Sverige.

Onekligen verkar det som om hemlighetsmakeriet i det här avtalet intagit oanade proportioner. Om inte ens den svenska regeringen får ta del av det som förhandlas, hur långt bort är då inte insynen för den vanliga medborgaren, som är den som kommer att påverkas av alla de bestämmelser som avtalet kommer att innebära? Som alltid ställer vi oss frågan vad det är som är så farligt att det måste döljas för allmänheten till varje pris.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*