TTIP:s påstådda effekter för jobb och tillväxt ifrågasätts nu på bred front

Häromdagen skrev vi om hur flera svenska ekonomer börjat ifrågasätta TTIP och alla de positiva effekter som EU-kommissionen och den svenska regeringen marknadsför. Det tyska programmet Monitor, som sänds via den tyska tv-kanalen Das Erste (ARD), har haft flera program som tagit upp TTIP. I sitt senaste program om avtalet går man in på djupet och granskar de tillväxttal som EU-kommissionen använder i sin marknadsföring.

Bl.a. har man publicerat en längre intervju (på engelska) med handelskommissionär Karel de Gucht på sin hemsida, där de Gucht får svara på frågor om såväl de ekonomiska effekterna som hur öppenheten egentligen sköts och varför ekonomiska särintressen ges en ytterst priviligierad roll i förhandlingarna, medan folkrörelser och akademiker utestängs. De Gucht har det riktigt svettigt, och får svårt att värja sig vid flera tillfällen under intervjun. När reportern gång på gång ifrågasätter Kommissionens tolkning av uppgifterna i den rapport man beställt, måste de Gucht avbryta intervjun för att läsa på. Efter att ha överbevisats av reportern säger han ”Först och främst, så bör man förstås inte föra ett resonemang i procentsatser”. ”Men ursäkta, men det är ju ni som gör det”, säger reportern. Och ja, så fortsätter det. Reporterns huvudsakliga frågor rör hur Kommissionen å ena sidan förväntar sig att nå ekonomiska resultat utifrån det som i studien utmålas som resultaten av ett så ”ambitiöst avtal som möjligt” (vilket inkluderar att ta bort miljö- och konsumentskyddslagstiftning), men samtidigt säger att avtalet inte skall påverka EU:s lagstiftning på just dessa områden. Antingen, menar reportern, använder Kommissionen uppgifter om ekonomiska vinster som man vet inte stämmer, eller så kommer man, tvärtemot vad man säger, förhandla bort miljölagstiftning och konsumentskydd inom ramen för TTIP.

I sitt program (se nedan), som man döpt till ”Sagan om jobbmiraklet”, citeras flera internationella experter på handel som helt avfärdar de beräkningar som EU-kommissionen bygger sina optimistiska tillväxt- och jobbskapande siffror på. Den rapport som Bertelmann Stiftung publicerat, som Kommissionen dock tagit visst avstånd från, får särskilt mycket kritik. Det är den rapport som ligger till grund för de jobbtal (ca 30 000 nya jobb i Sverige) som Folkpartiet brutit ned till kommunnivå och som de svenska facken av någon anledning verkar ta på allvar.

Anmärkningsvärt nog så tycker även studiens huvudförfattare, professor Gabriel Felbermayr, att uppgifterna i den rapport han skrivit använts på tok för vidlyftigt och att det finns flera parter som definitivt kan anklagas för att använda uppgifterna på ett obalanserat sätt i syfte att framställa TTIP som bättre än vad det egentligen är.

Ja, det är sannerligen en djungel av sifferexercis, men en sak tycks klar; Kommissionen kan inte både äta kakan och ha den kvar – skall man ha någon rimlig chans att nå de tillväxttal man pratar om så kommer man behöva ha ett avtal som blir mycket omfattande och således ruckar på många regler skapade i syfte att skydda konsumenter, miljö, djur, m.m. Tänker man hålla fast vid de regleringar som finns om bl.a. miljö- och konsumentskydd (vilket man säger), lagar som förhoppningsvis skall göras ännu starkare, ja, då blir det mäkta svårt att nå de där tillväxttalen man pratar om. Så hur ska de ha det egentligen?

Klippet här nedan, se till att ha texten på

[youtube]ljneHxc1rgc[/youtube]

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*