TTIP – nu ännu hemligare

Återkommande läckor inifrån de sekretesstyngda förhandlingarna om ett avtal mellan EU och USA (TTIP) har nu fått handelskommissionär Cecilia Malmström att se rött. Nu måste även nationella politiker in i hemliga läsrum för att få någon inblick i vad som förhandlas å deras väljares vägnar.

Normalt sett har EU-kommissionen skickat detaljerade sammanfattningar efter varje förhandlingsrunda till toppolitiker på medlemsstatsnivå, men nu gör uppgifter gällande att detta kommer att upphöra. I stället får de nationella politikerna, i likhet med EU-parlamentarikerna, läsa dokumenten under strikt bevakning i ett så kallat läsrum i Bryssel. Miljöpartiets Max Andersson har varit inne i läsrummet och har redogjort för sitt besök.

Den begränsade öppenheten i TTIP-förhandlingarna är en ordentlig följetong. Trots löften från EU-kommissionen om att förhandlingarna är de mest transparenta har kritiken varit omfattande. Nyligen kunde vi även rapportera om hur organisationen Wikileaks samlar ihop pengar som en belöning till den som kan läcka en större del av förhandlingstexten. I skrivande stund har kampanjen samlat ihop 70 % av de 100,000 euro som är målet.

Enligt källor inifrån förhandlingarna skall handelskommissionär Cecilia Malmström vara mycket upprörd över de läckor som förekommit på den tyskspråkiga sidan correctiv.org. Den icke vinstdrivande organisationen har publicerat flera konfidentiella dokument från förhandlingarna, något som nu alltså fått EU-kommissionen att reagera. Kommissionen själva menar att uppgifterna om att de begränsat tillgången till förhandlingsdokumenten för de nationella politikerna inte stämmer. Correctiv svarade med att släppa ett konfidentiellt protokoll där uppgifterna tvärtom bekräftas.

Irritationen från medlemsstatshåll tycks tillta. Från medlemsstatshåll hävdas det nu att EU-kommissionen försvårar möjligheten att hantera TTIP-kritik på hemmaplan, helt enkelt för att man själva inte kan bemöta kritiken när man inte vet vad som förhandlas.

TTIP-förhandlingarna behöver, om något, mer öppenhet. Inte mindre.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*