”TTIP-förhandlingarna har brakat ihop”

Förhandlingarna om TTIP har misslyckats – ja, det menar åtminstone Tysklands näringsminister och tillika ledare för Socialdemokraterna, Sigmar Gabriel. Enligt honom kommer inte EU vika sig för USA:s krav, och då USA inte uppvisar någon kompromissvilja kommer avtalet helt enkelt inte att bli av. Enligt Gabriel har parterna inte lyckats enas om ett enda av avtalets 27 föreslagna kapitel, och efter 14 förhandlingsrundor är förhandlingarna enligt Gabriel ett enda stort misslyckande, även om ”ingen är beredd att erkänna det än”.

Dagens uttalande från Gabriel kan ses som ett led i en medveten strategi –  i Tyskland har såväl TTIP som CETA-avtalet med Kanada varit föremål för kritik, men Gabriels försök att nu dödförklara TTIP är rimligen främst till för att blidka interna kritiker som vill se båda avtalen falla. Gabriels eget parti, de tyska socialdemokraterna, är splittrade i synen på CETA. I samma intervju som Gabriel sågar TTIP lyfter han samtidigt fram CETA-avtalet som betydligt mer ”rättvist för båda sidor”.

I september förbereds omfattande demonstrationer mot båda avtalen – de tyska socialdemokraternas ställningstagande kring CETA, som inväntar godkännande av EU-parlamentet och medlemsstaternas parlament, avgör med stor sannolikhet avtalets framtid. För TTIP ser det dock väldigt mörkt ut.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*